S košarico med knjižne police

datum: 05.06.2020
kategorija: Novice

Lavričeva knjižnica je odprla svoja vrata. Bralcem se lahko ponovno sprehodijo med knjižnimi policami in samostojno izberejo gradivo – ob upoštevanju higienskih priporočil.

knjigomat-vračanje gradiva.jpgAjdovske knjižničarke in knjižničarje je nadvse razveselilo e-sporočila mame 10-letnega Jakoba, ki je navdušen, da se je knjižnica ponovno odprla: »Knjižnica je moja najljubša stavba v Ajdovščini. Tudi če ne berem in se samo sprehajam po knjižnici, mi je fajn, ker je zanimivo koliko zgodb se skriva na tistih policah.« Kako priljubljeno je branje knjig se je pokazalo že dobra dva tedna nazaj, ko je po dobrih  dveh mesecih stroge karanetene ajdovska knjižnica vendarle priprla vrata za uporabnike, ki so takrat lahko dostopali le do pulta, nameščenega v vhodni avli. Čeprav so bili pogoji za izposojo precej strogi, je bila gneča kar velika. S 1. junijem pa je uporabnikom dovoljen tudi sprehod med knjigami – še vedno v omejenem obsegu in ob spoštovanju priporočil – obvezno je razkuževanje rok, za uporabnike pa so pripravljene košarice, kamor nalagajo izbrane knjige.

knjige v karanteni2.jpgDirektor knjižnice Artur Lipovž opaža, da so ljudje še malo previdni: »Zelo spoštujejo priporočila in nasvete, smo pa dobili tudi izjemno veliko vrnjenih izposojenih knjig.«. V centralni knjižnici v Ajdovščini je knjige mogoče vrniti le prek zunanjega knjigomata, ki pa je izredno enostaven za uporabo, tudi starejši bralci so se ga že navadili. Direktor Lipovž dodaja, da bodo prakso, da se knjige praviloma vrača prek knjigomata, poskušali peljati tudi naprej, prav tako pa uporabnike spodbujajo k uporabi notranjega knjigomata za izposojo. Vrnjene knjige gredo še vedno najprej za nekaj dni v karanteno, prav tako kot tiste, ki jih bralci prelistavajo med brskanjem po policah. Zato knjižničarji priporočajo uporabnikom, da si pred odhodom v knjižnico pregledate gradivo preko aplikacije Moja knjižnica, ki jo najdete na vstopni spletni strani Lavričeve knjižnice preko Cobiss iskalnika. Prek aplikacije lahko brskate po gradivu, preverite razpoložljivost, rezervirate …  Na spletni strani knjižnice pa lahko preverite tudi urnike centralne, krajevne in podružničnih knjižnic, sledite aktualnim informacijam v zvezi z zdravstvenimi priporočili ter spremljate informacije o novostih in dogodkih v knjižnici.