Na praznik utemeljitelja slovenskega knjižnega jezika o donaciji Lavričevi knjižnici

datum: 08.06.2020
kategorija: Novice

Na današnji dan, leta 1508, se je rodil Primož Trubar, utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika in slovstva, osrednja osebnost slovenskega protestantizma. Od leta 2010 je 8. junij praznik, dan Primoža Trubarja. Lavričeva knjižnica Ajdovščina prav na praznični Trubarjev dan sporoča o donaciji fundacije Thoolen Foundation Vaduz iz Švice, ki osrednjemu ajdovskemu knjižnemu hramu poklanja skoraj 20.000 evrov.

Lavričeva knjižnica Ajdovščina se je razveselila odločitve, s katero ji fundacija Thoolen Foundation Vaduz s sedežem v Švici dodeljuje donacijo v višini skoraj 20.000 evrov. Fundacija sredstev ne namenja za zidove in namene, ki jih morajo zagotavljati lokalne skupnosti, pač pa v središče postavlja posebne skupine uporabnikov, tako mladih kot starejših. Fundacijo je knjižnica prepričala s predlogi, ki bogatijo storitve in ponudbo ter izpostavljajo kakovost uporabe knjižničnega prostora v osrednji knjižnici v Ajdovščini.

Vse vrnjene knjige v knjižnico morajo še vedno najprej v karanteno. Sredstva bodo namenjena nakupu in montaži predelne premične stene, s katero bo mogoče v nekaj minutah pregraditi površino ob izposojnem pultu in jo tako preurediti v dva tudi zvočno izolirana prostora. Tako bodo lahko zaposleni izvajali redno delo v izposoji, na drugi strani stene pa bodo sočasno potekali delavnice, srečanja, projekti in druge oblike dela. Osrednja knjižnica namreč nima ločenega prostora za te namene, kar ovira razvoj dejavnosti. 

Z donacijo bo v knjižnici dokončana tudi izgradnja indukcijske oz. zvočne zanke, ki je bila pred časom postavljena v osrednjem delu knjižnice. Sredstva bodo omogočila dograditev še na mladinskem in na oddelku za odrasle. Zvočna zanka omogoča naglušnim obiskovalcem s primernim slušnim aparatom, da razločno slišijo govor brez motečih zvokov iz prostora. Dosedanje izkušnje kažejo, da udeleženci kakovostno spremljajo kulturne dogodke v knjižnici.

Nekaj sredstev bo knjižnica namenila še nakupu opreme za izvajanje terapevtskega projekta Beremo s tačkami, ki priteguje veliko otrok s težavami z branjem in koncentracijo v Ajdovščino in Vipavo. Projekt, v okviru katerega otroci berejo posebej izšolanim kužkom, poteka četrto leto in je deležen številnih pohval staršev, tudi staršev otrok z disleksijo. Ravno po zaslugi dobrega sodelovanja s terapevtsko skupino Beremo s tačkami iz Nove Gorice je bila Lavričeva knjižnica predlagana kot potencialna kandidatka za donacijo. Pogodba je podpisana, tudi izvajalci so izbrani.

Knjižnica, ki v Ajdovščini nadvse lepo skrbi za krepitev bralnih navad Ajdovk in Ajdovcev, bo po prenovah še privlačnejša, še rajši jo bomo obiskovali. Spoštovane občanke in občani, ob čestitkah ob današnjem prazniku vam predvsem in v duhu spomina na Primoža Trubarja želimo, da se v vaših rokah, namesto elektronskih naprav, večkrat znajde tudi knjiga. 

(povzeto po tiskovnem sporočilu Lavričeve knjižnice Ajdovščina