Po dežju bo posijalo sonce

datum: 10.06.2020
kategorija: Novice

Reka Vipava, Brje, 9. junij 2020

Socialna omrežja so včeraj zasule fotografije in video posnetki mogočnega izvira Hublja ter drugih deročih voda, ki so povzročale nekaj nevščečnosti. Vipava se je na Brjah razlila prek struge ter zalila makadamsko obvozno cesto, gasilci pa so črpali vodo še iz hiše v Dolgi Poljani.

Aprilsko vreme v juniju pa povzroča predvsem slabo voljo, saj kljub vznemirljivim posnetkom in fotografijam deževje v naši občini, razen nekaj nevščečnosti, ni povzročalo večjih težav. Vode niso zelo visoke, vodostaji rek pa niti ob najhujših nalivih niso presegli mejnih vrednosti. Najvišji vodostaj Vipave so na merilni postaji v Dolenjah zabeležili včeraj dopoldan, 267 cm je sicer skoraj do vrha struge, pretok vode pa je bil 133 kubičnih metrov na sekundo, kar je na meji rumenega opozorila. Včeraj dopoldan je narasel tudi Hubelj, višina vode pri elektrarni je merila 155 cm, s pretokom 25,6 kubičnih metrov na sekundo. Obe reki sta se že umirili, vodostaj je upadel na normalno raven.

Intervencija GRC Ajdovščina na poplavljeni obvozni cesti na Brjah Vseeno pa so gasilci GRC Ajdovščina opravili nekaj intervencij. V Dolgi Poljani je zaradi naraslega potoka zalilo pritličje stanovanjske hiše, gasilci so vodo izčrpali. V Ajdovščini je bilo potrebno posredovanje na Slomškovi ulici, kjer so zaradi namočenega ostrešja popustili tramovi na stanovanjski hiši. Na Brjah je zalilo obvozno makadamsko cesto (iz Velikih Žabelj), kjer je obtičal avtomobil, ki so ga uspešno rešili. Gradbišče na cesti od železniške postaje do mosta čez Vipavo, kjer se ureja protipoplavno zaščito, pa ni bilo ogroženo, saj je struga v tem delu vasi globlja in se voda ni razlivala prek.

Prognoze so obetavnejše, še danes in jutri bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, za petek in soboto pa vremenoslovci napovedujejo sončno in toplo vreme.