Pilon v Murski Soboti, prekmurski umetniki v Ajdovščini

datum: 11.06.2020
kategorija: Novice

V Galeriji Murska Sobota se nocoj odpira razstava izbranih del Vena Pilona iz stalne zbirke Pilonove galerije Ajdovščina. Prihodnji petek pa v Ajdovščino prihajajo dela prekmurskih umetnikov, ki jih hrani Galerija Murska Sobota.

venopilon-osamljenosti.jpgZanimiva izmenjava umetnin za gostujoči razstavi je nastala ob dveh pomembnih obletnicah. Izbor Pilonovih del je potoval v Mursko Soboto ob spominu na letošnjo 50. obletnico umetnikove smrti. Razstava prekmurskih umetnikov v Ajdovščini pa je posvečena 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Razstava, ki se nocoj odpira v Galeriji Murska Sobota, zajema reprezentativni izbor stalne Pilonove zbirke iz ajdovske galerije. Do 25. avgusta bodo na ogled platna iz Pilonovega intenzivnega ustvarjalnega obdobja dvajsetih let 20. stoletja. Vključena so tudi grafična dela iz študijskega obdobja ter njegov bogat risarski opus, ki ga je ustvaril v Parizu. Pregledno razstavo dopolnjujejo še dela iz Pilonovega izjemnega fotografskega opusa, ki je nastajal v pariškem obdobju v tridesetih letih 20. stoletja.

V Ajdovščini pa prihodnji petek, 19. junija, vrata odpira razstava z naslovom 'Osamljenosti. Izrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti', ki želi pokazati, da tudi v majhnem okolju nastaja univerzalna likovna umetnost. Gre za tematsko razstavo del iz fonta stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Kustos in avtor razstave, direktor Galerije Murska Sobota, dr. Robert Inhof želi opozoriti na bogato, izvirno in vrhunsko likovno ustvarjanje v Prekmurju. Razstavo bosta slavnostno odprla dr. Aleksander Jevšek, župan Mesne občine Murska Sobota in Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina.