Korak bliže Logističnemu centru Ajdovščina

datum: 12.06.2020
kategorija: Novice

Želja po združitvi vseh služb za zaščito in reševanje na enem mestu je korak bliže uresničitvi. Projekti za Logistični center Ajdovščina bodo predvidoma izdelani še v letošnjem letu.

Na zahodnem robu mesta Ajdovščina je bil že pred več kot desetletjem načrtovan Logistični center Ajdovščina, takrat je bilo območje opremljeno s komunalno infrastrukturo, zgrajen je bil prvi objekt. V Regijskem centru Civilne zaščite imajo prostore za hranjenje svoje opreme še gorski reševalci, del stavbe pa je namenjen skladišču Rdečega križa. Projekt Logističnega centra Ajdovščina bo zaokrožil območje med že zgrajenim objektom Regijskega skladišča Civilne zaščite in pristajališčem za helikopterje. V prvi fazi bodo tu prostor dobile različne gasilske službe – GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina, Gasilska zveza Ajdovščina – ter Civilna zaščita Ajdovščina. Sledilo bo urejanje novih prostorov za gorsko in jamarsko reševalno službo ter službo nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina. Želja je, da bi se na območje logističnega centra preselila tudi Policija Ajdovščina, pogovori z notranjim ministrstvom že potekajo.

V letošnjem proračunu so rezervirana sredstva za izdelavo načrtov za prvo fazo naložbe, ki bo v celoti izvedena na občinskem zemljišču, torej za objekte za gasilske službe. Javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije bo predvidoma objavljeno v začetku julija. Ko bo projektna dokumentacija izdelana, se bo takoj pričel postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja. Občina namreč načrtuje del sredstev za izgradnjo pridobiti iz evropskih sredstev.  

Lokacija logističnega centra na obrobju mesta Ajdovščina, ki je že sicer strateško izredno pomembna občina znotraj severno Primorske regije, ponuja odlične logistične povezave, pomembne za krajše odzivne čase ter učinkovitejše intervencije zaradi izboljšane geostrateške lege služb – sedaj namreč večina ustanov deluje v prostorih v središču mesta, ki s svojim živahnim utripom marsikdaj podaljšuje odzivne čase.