Devetošolci se poslavljajo

datum: 15.06.2020
kategorija: Novice

Danes je zadnji šolski dan za devetošolke in devetošolce vseh petih ajdovskih osnovnih šol. Župan Tadej Beočanin je ob zaključku osnovnega šolanja vsakemu poklonil slovensko zastavo. Kljub oviram zaradi »ukrepov« so se učitelji in učenci sami potrudili, da bo današnji zadnji dan slavnosten.

zastave devetošolcem Zadnje sproščanje ukrepov sicer predvideva druženje večjih skupin, od danes naprej je tako dovoljeno zbiranje do 500 ljudi. Žal je bila ta informacija prepozna za organizacijo valet, kljub temu pa bodo danes na vseh petih ajdovskih osnovnih šolah potekale zaključne prireditve. Na obeh mestnih šolah – OŠ Danila Lokarja in OŠ Šturje – bodo popoldan priredili valete, ki pa bodo zaradi spoštovanja ukrepov okrnjene. Šturski devetošolci iz 9. a in 9. b, skupaj jih je 38, so se nadvse potrudili za slovesni videz njihove šole in z minimalno pomočjo staršev in učiteljev pred šolo postavili kolono. Popoldan pa bodo na distanci zaplesali v šolski telovadnici – v slavnostnih oblačilih, z bogatim programom in brez staršev. Ti bodo zaključno zabavo svojih mladenk in mladeničev spremljali preko spleta. Situaciji prilagojena valeta bo potekala tudi za 72 devetošolk in devetošolcev OŠ Danila Lokarja. Za ta namen so si izposodili večnamensko dvorano  bližnje srednje šole, kjer bo dovolj prostora za vse potrebne distance. Tudi njihovi starši bodo letos ostali doma. Na OŠ Dobravlje bodo slovesno prireditev ob slovesu 52 devetošolcev, na kateri bodo razdelili spričevala, priredili že dopoldan, starši si bodo kasneje lahko ogledali posnetke. Na Otlici, kjer letos šolo zapušča 7 devetošolk in devetošolcev, pa imajo dovolj prostora, da bodo tudi staršem omogočili spremljanje slavnostnega slovesa. Starši so povabljeni tudi na zaključno prireditev na OŠ Col, ki jo zaključuje 23 devetošolk in devetošolcev. Podružili se bodo pozno popoldan, na prostem, držimo pesti, da se vreme do večera unese.

Zaključek osnovnega šolanja je pomemben korak na izobraževalni poti. Naši otroci odraščajo, starši in učitelji, spremljevalci tega procesa, jih bodo s ponosom pospremili na pot samostojnega odločanja. Na mladenke in mladeniče je ponosen tudi župan Tadej Beočanin, ki jim je ob slovesu od osnovne šole razdelil slovenske zastave. Čestitke in srečno na nadaljnji poti vsem!