Letošnji vinski izbranci so …

datum: 18.06.2020
kategorija: Novice

Včeraj je potekalo občinsko vinsko ocenjevanje. Kar 13 vrhunskih vinskih izbrancev bo prejelo listino odličnosti, eden od njih pa se bo okitil še z naslovom županovo vino 2020. Splošna ocena komisije – kakovost vin iz leta v leto raste, iz letošnjega nabora pa so po kakovosti izstopala bela vina.

ocenjevanje vin 2020 Občinsko vinsko ocenjevanje je bilo, kot običajno, načrtovano za zgodnjo pomlad, ko nam je življenje na glavo obrnila epidemija koronavirusa. Kljub temu, da je aktivna polovica leta že mimo in da večjih prireditev letos očitno ne bo prav dosti, smo se odločili izpeljati ocenjevanje, vinogradniki pa so to odločitev podprli. Na ocenjevanje je bilo namreč prijavljenih kar 71 vinskih vzorcev 21 vinarjev iz kar 11 vinogradniških vasi občine Ajdovščina. Ob izboru vin za potrebe občine in promociji domačega vinogradništva je ocenjevanje namreč za vinogradnika pomembno tudi zaradi samih ocen in splošnega pregleda kakovosti domačih vin. Veliko število vzorcev iz različnih koncev občine pa je odličen referenčni vzorec. Kakovost vin iz leta v leto raste, na letošnjem ocenjevanju pa so se še posebej dobro odrezala sveža bela vina, zato je imela komisija kar zahtevno nalogo. Povedati velja še, da je bilo občinsko ocenjevanje vin v Ajdovščini prvo letošnje ocenjevanje v regiji. 

Ocenjevanje je včeraj potekalo v dvorani Doma krajanov Ajdovščina. Ocenjevalno  komisijo Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica je vodila Tamara Rusjan, sestavljali pa so jo še Andreja Škvarč, Mojca Štrukelj Mavrič, Ivan Žežlina, Anka Rojc Polanec ter pridruženi član, profesor na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo UNG Marko Lesica. Tudi letos so ocenjevanje spremljali domači vinogradniki, ki tako pridobivajo dobre izkušnje. Presenetljivo so letos bistveno bolj navduševala bela vina, ki so bila tudi bolje ocenjena. Splošna ocena pa je zelo dobra, tako za vina letnika 2019, za kar je v veliki meri poskrbela narava, se pa tako pri mladih vinih, kot pri staranih, zelo dobro čuti kletarsko znanje domačih vinogradnikov. Hvala vinogradnikom in vinarjem, ki so kljub letošnjim čudnim razmeram dostavili vzorce, in čestitke prav vsem, dobro delo so opravili! Ocenjevanje je potekala popolnoma anonimno, o ocenah svojih vin bodo vinogradniki obveščeni z dopisom po pošti. 

 

vino 2020 Prejemniki listin odličnosti občinskega vinskega ocenjevanja 2020 so:

V kategoriji 'vina iz domačih sort pinela in zelen':

pinela Bogdana Čehovina iz Gaberij,

pinela Petra Bakaršiča iz Malih Žabelj,

pinela Franca Kodeleta iz Budanj,

zelen Franca Kodeleta iz Budanj.

V kategoriji 'ostala bela vina':

rebula Petra Bakaršiča iz Malih Žabelj,

malvazija Bogdana Čehovina iz Gaberij,

malvazija Petra Bakaršiča iz Malih Žabelj,

sauvignon Petra Bakaršiča iz Malih Žabelj,

sauvignon Petra Ferjančiča iz Planine.  

V kategoriji 'rose vina' letos ne bo podeljene listine odličnosti.

V kategoriji 'rdeča vina':

Planta rdeča, rdeča zvrst 2017 Posestva Štokelj s Planine,

Fino rdeče, rdeča zvrst 2015 Petra Ferjančiča s Planine,

modri pinot 2017 Jožeta Čuka iz Velikih Žabelj

cabernet sauvignon 2016 Mihe Cigoja iz Črnič.

 

Zdaj je na potezi župan, ki bo izmed dobitnikov listin odličnosti sam izbral županovo vino 2020.

Situacija bo pokazala, ali bo mogoče listine podeliti (in izbrance poskusiti) na javni prireditvi, o čemer vas bomo sproti obveščali.