Prekmurski umetniki v Pilonovi galeriji

datum: 20.06.2020
kategorija: Novice

Pilonova galerija Ajdovščina gosti razstavo izbranih del iz stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Razstava z naslovom 'Osamljenosti. Izrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti' je posvečena 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Odprla sta jo župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Odprtje razstave prekmurskih umetnikov Gre za zanimivo sodelovanje ajdovske in murskosoboške galerije – pred tednom dni so namreč v Galeriji Murska Sobota odprli razstavo izbranih reprezentativnih del Vena Pilona iz stalne zbirke Pilonove galerije Ajdovščina, ki je posvečena letošnji 50. obletnici smrti ajdovskega umetnika.

Oba župana sta vesela sodelovanja na področju umetnosti. Dr. Aleksander Jevšek je na odprtju v Ajdovščini povedal, da je bila razstava zasnovana ob jubilejnem letu, ko obeležujemo 100. obletnico priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ter da imata Prekmurje in naša dežela, vsaka na svojem robu Slovenije, veliko skupnega. Župan Tadej Beočanin pa je poudaril, da tovrstno sodelovanje na področju umetnosti krepi kulturni dialog, je dragocena vez, ki povezuje in združuje. Murskosoboškemu županu je ob tej priložnosti poklonil grafiko Vena Pilona, sam pa v dar prejel obsežen katalog, monografijo dr. Roberta Inhofa, ki je izšla ob razstavi 'Osamljenosti. Izrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti'.

Kustos razstave je dr. Robert Inhof, direktor Galerije Murska Sobota. Z izborom del iz stalne zbirke galerije je ob pomembni obletnici želel poudariti, da je Prekmurje kljub svoji geografski izoliranosti stalno v stiku s sodobno umetnostjo, da »Prekmurje niti na področju likovne umetnosti ni osamljen brod, ki brezciljno plove po zakotnih močvirjih anonimnosti in lastnega malodušja«. Razstava prikazuje plodno slikarsko in fotografsko ustvarjanje v Prekmurju. Kronološko se začne s skupino DHLM (Ladislav Danč, Štefan Hauko, Lojze Logar, Franc Mesarič), ki je delovala v letih 1970–1974 in katere predstavniki so hkrati tisti prvi likovni umetniki, s katerimi se je v Prekmurju začel brezkompromisni modernizem sočasno z velikimi umetnostnimi tokovi, in ne z običajno zamudo. Ob omenjenih umetnikih so na ogled tudi dela Igorja Banfija, Dubravke Baumgartner, Nikolaja Beera, Roberta Černelča, Sandija Červeka, Marjana Gumilarja, Zdenka Huzjana, Nataše Kos, Mirka Rajnarja in Dušana Šarotarja.

Razstava bo v Pilonovi galeriji v Ajdovščini na ogled vse do konca poletja. Odlična priložnost se ponuja danes, ko v ajdovski galeriji poteka Poletna muzejska noč z bogatim programom, tudi vodenimi ogledi razstave – prekmurske umetnike bosta predstavljali direktorica Tina Ponebšek in umetnostna zgodovinarka Tanja Cigoj. Vabljeni – več o programu nocojšnje Poletne muzejske noči v Pilonovi galeriji Ajdovščina.