Županovo vino 2020 je pinela Franca Kodeleta iz Budanj

datum: 03.07.2020
kategorija: Novice

Po zaključku 14. redne seje občinskega sveta je župan Tadej Beočanin razglasil letošnje županovo vino. Laskav naslov gre letos v Budanje, vrhunsko pinelo je izdelal Franc Kodele.

Odločitev, da se izvede letošnje občinsko vinsko ocenjevanje, čeprav z zamikom, je bila očitno pravilna. Ocenjevalci so opravili zahtevno nalogo, ocenili so kar 71 vzorcev 21 vinarjev iz kar 11 ajdovskih vinogradniških vasi. Letos so po odličnosti še posebej izstopala mlada bela vina, velja pa poudariti, da kakovost vin domačih vinarjev iz leta v leto raste. Z listino odličnosti je bilo na koncu nagrajenih kar 13 vin, med katerimi je župan izbral letošnje županovo vino. Razglasil pa ga je po koncu zadnje seje občinskih svetnikov pred počitnicami. Županovo vino 2020 je pinela letnika 2019, pridelal in izdelal jo je Franc Kodele iz Budanj. Pri Kodeletovih se bolj intenzivno z vinogradništvom ukvarjajo zadnjih 15 let. Za dober okus v družini skrbi žena Alenka Kodele, znana in vrhunska kuharica in slaščičarka, avtorica kar nekaj kuharskih knjig. Alenka in Franc sta ponosna na osvojen naziv, ki je potrditev dobrega dela tako v vinogradu, kot v kleti, od koder lahko v prihodnosti pričakujemo tudi zanimive vinske posebneže, sta razkrila.

listine odličnosti 2020Čestitke družini Kodele iz Budanj, čestitke pa tudi vsem vinarjem, katerih vina so letos osvojila Listino odličnosti: Bogdan Čehovin iz Gaberij (pinela in malvazija), Jože Čuk iz Velikih Žabelj (modri pinot 2017), Peter Bakaršič iz Malih Žabelj (pinela, rebula, sauvignon, malvazija), Posestvo Štokelj s Planine (rdeča zvrst Planta rdeča 2017), Peter Ferjančič s Planine (sauvignon, rdeča zvrst Fino rdeče 2015), Miha Cigoj iz Črnič (cabernet sauvignon 2016) in Franc Kodele iz Budanj (pinela, zelen).

Prva javna pokušina vseh nagrajenih vin bo 24. julija pod večer, na Lavričevem trgu v Ajdovščini, v okviru prireditve Filmski teden Evrope.