Obnovljen spomenik padlim v Črničah

datum: 15.07.2020
kategorija: Novice

Spomenik padlim borcem v Črničah je zaradi dotrajanosti zahteval vse več vzdrževalnih del. Na pobudo KS Črniče in ZB NOB Ajdovščina - Vipava je Občina Ajdovščina stopila k prenovi.

Pobuda za zamenjavo napisne plošče na grobnici padlih borcev na pokopališču v Črničah sega že v leto 2015, ko so pobudniki prenove prvič obvestili Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da je grobnica potrebna temeljite obnove. Črke so zaradi dotrajane napisne plošče večkrat obnavljali brez večjega učinka. Leta 2018 so stopili skupaj ZB NOB Ajdovščina – Vipava ter KS Črniče ter z ministrstvom uspeli doseči dogovor o financiranju obnove grobnice. K prenovi, ki je štela dobrih 5 tisočakov, je pristopila Občina Ajdovščina, dela je izvedlo podjetje Marmor granit Mužina iz Sela. Grobnica je sedaj popolnoma obnovljena, je sicer nekoliko manjša po površini, a bolj skladna z ostalimi spominskimi obeležji na pokopališču. Zamenjali so se robniki, postavljena je nova plošča, skladna s podobo spomenika.

Na napisni plošči grobnice, posvečeni žrtvam druge svetovne vojne, so vklesana imena žrtev – predvsem domačinov iz Črnič in okolice: 16 je partizanskih borcev, 8 talcev in 5 internirancev.