Z Mojo pobudo uredili Jezerce na Planini

datum: 25.07.2020
kategorija: Novice

Obnova Jezerca na Planini, obdanega s sprehajalno potjo in suhozidi.

Z obnovo Jezerca na Planini je uresničena še ena pobuda iz projekta participativnega proračuna Občine Ajdovščina Moja pobuda. Dela so zaključena, Krajevna skupnost Planina in Društvo Matija Vertovec pa bosta poskrbela še za turistično-informativno tablo in ureditev počivališča.

Zgodbo Jezerca na Planini je potrebno še raziskati, domnevno pa je bilo zajetje v Malem Dolu, ob Vertovčevi poti, naprej od zaselka Marci, urejeno za napajanje vojaških konj. Skozi stoletja so namreč tod mimo potovale različne vojske. Kasneje so domačini 'kal' uporabljali za napajanje živine, ki se je pasla na bližnjih pašnikih, v sodobnem času pa se je nanj skoraj pozabilo. Ponovno se ga je obudilo v življenje z urejanjem Vertovčevih poti, ko se ga je tudi prijelo ime Jezerce.

Jezerce na Planini leži na flišni geološki podlagi, zato je njegovo dno za razliko od kalov na Krasu, kjer je podlaga apnenčasta, nepropustno in ga izsuševanje ne ogroža. Z leti pa se je kotanja kala zapolnila z muljem, okolica se je zarasla. Na pobudo krajanov Planine je v okviru participativnega proračuna Moja Do jezerca vodi lepo očiščena okolica, v osmico speljala pot okoli 'kala', ob poti so vidni lepo ohranjeni suhozidi. pobuda Občina Ajdovščina izvedla obnovo. Iz 'kala' je bilo očiščeno dno, odstranilo se je zarast in mulj. Jezerce je že oživelo, saj so se vanj že naselili njegovi prebivalci: sekulja, navadna in zelena krastača, nižinski urh, veliki pupek, kačji pastirji …  Očiščena pa je bila tudi okolica Jezerca, za gostim grmovjem se je skrivala čudovita krajina – v osmico speljana pot okoli 'kala' in do vira, iz katerega se napaja. Ob poti so očiščeni lepo ohranjeni suhozidi. Le še prenova klopi in mize ter postavitev turistično-informativne table manjka do izpolnitve vseh zastavljenih ciljev. Zagotovo bodo uresničeni še pred letošnjim pohodom po Vertovčevih poteh.

Obnova Jezerca je že četrta uresničena pobuda na Vertovčevih poteh – najprej se je s pomočjo participativnega proračuna uredilo društveno sobo v Šmarjah, lani pa sta bila na ta račun urejena dva kosa poti. Območje Jezerca je že sedaj priljubljen sprehajalni cilj domačinov, na letošnjem jubilejnem, že 20. pohodu po Vertovčevih poteh, pa bo to zagotovo ena najbolj markantnih točk.

So pa Vertovčeve poti označene in prijetne za hojo skozi vse leto. Če torej iščete namig za izlet, ste dobrodošli v Vipavski dolini, deželi, ki jo je narava bogato obdarila in kjer vas bodo domačini prijazno sprejeli ter pogostili. Za več informacij o turistični ponudbi Vipavske doline pobrskajte po uradnem turističnem portalu vipavskadolina.si.