Avtobusna postaja zaščitena pred golobi

datum: 03.08.2020
kategorija: Novice

Pod nadstreškom avtobusne postaje so nameščene posebne mreže, ki golobom preprečujejo dostop.

Golobi so se odlično prilagodili na življenje v urbanih okoljih, kjer najdejo dostopne vire hrane, v zimskem času pa so temperature v mestih višje, kot v neposeljenih območjih. Z golobi pa so v mesta prišle tudi težave, saj ne veljajo za prav snažne ptice. V Ajdovščini je bilo najbolj neznosno stanje na avtobusni postaji.

Več kot 30 golobov je gnezdilo pod nadstreški avtobusne postaje v Ajdovščini. Verjetno jih je lokacija privabila zaradi hrane, ki jo je v bližini na pretek. Avtobusni peroni in zunanje čakalnice so bile polne golobjih iztrebkov, hkrati pa je to območje izredno frekventno, tako zaradi avtobusnih potnikov, kot zaradi različnih lokalov v tem delu mesta. V iskanju rešitev se je razmišljalo v več smereh. Prvi poskus, namestitev posebnih kovinskih špic na ostrešje, ki naj bi preprečevale vsedanje golobov, se je izjalovil. Drugi poskus pa je uspešen. Pod nadstreškom avtobusne postaje so namreč nameščene posebne mreže, ki golobom preprečujejo dostop, zato se je jata umaknila drugam.

V Ajdovščini se še ponekod pojavljajo podobne težave, zagotovo pa niso tako hude, kot v nekaterih drugih, večjih mestih, kjer posegajo tudi po zelo drastičnih ukrepih kot so na primer uporaba sterilizacijskih sredstev ali nadomeščanje znesenih jajc z umetnimi. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic predlaga še nekatere druge ukrepe, s katerimi se na prijaznejši način znebimo prevelikega števila nadležnih ptic, predvsem je treba paziti, da nimajo dostopa do hrane in da nimajo prostora za gnezdenje in počivanje.