V družbi narave na Čaven

datum: 01.08.2020
kategorija: Novice

Pogled na pobočje Čavna in Kuclja z doline. Foto: Valter Kranjc.

Planinsko društvo Ajdovščina v nedeljo, 2. avgusta, vabi na že 27. letni pohod na Čaven. Skladno z ukrepi letos pohod ne bo voden, temveč bodo najboljša družba narava in najbližji. Na Čaven se bo že tretje leto zapored moč podati tudi s kolesom.

Nova doba, zaznamovana s koronavirusom, zahteva svoja pravila in je že Označen del poti, ki vodi s Predmeje na Čaven.posegla v marsikateri načrtovan dogodek. V Planinskem društvu Ajdovščina so se odločili, da bodo letošnji že 27. letni pohod na Čaven izvedli in tako promovirali druženje v neokrnjeni naravi. Na Čaven se bodo podali v družbi narave in najbližjih. Na svoj račun boste v nedeljo prišli tudi ljubitelji kolesarjenja. Ob 9. uri je na Predmeji zbirno mesto za kolesarje, ki bodo peljali na relaciji Predmeja – Čaven – Veliki Modrasovec – Ajdovščina, skupna dolžina poti je 20 kilometrov, gre za srednje zahtevno turo, primerno za pripravljene gorske kolesarje.

Pohodniki pa se bodo na pohod podali samostojno, saj pohod ne bo organiziran skupinsko in ne bo voden – torej vsak je dobrodošel po svoji volji, njemu najljubši poti in njemu najprimernejšem času. Kot pojasnjuje predsednik Planinskega društva Ajdovščina, Cvetko Ušaj, virusi zahtevajo, da ni druženja, hkrati pa nam ponujajo priložnost za še globlje doživljanje naše okolice in mirno sožitje s cvetočimi travniki in prelepimi razgledi. »Če želimo videti in doživeti lepoto, moramo stran od hrupa in Čaven je za to prava izbira,« še dodaja Ušaj.

Koča Antona Bavčerja na Čavnu. V Planinskem društvu pohodnikom priporočajo kratek postanek pred kočo, nato pa lahko pot nadaljujejo do priljubljenih bližnjih točk, denimo do Kuclja, Modrasovca, Velikega roba ali pa se preprosto oddahnejo v senci in neokrnjeni naravi, ki jo čudovita pobočja Čavna ponujajo. V koči bodo poskrbeli za okrepčilo ob upoštevanju vseh potrebnih ukrepov, plapolale bodo zastave, poskrbljeno bo tudi za žig v vpisno knjigo.