Obeležili bodo krajevni praznik

datum: 05.08.2020
kategorija: Novice

Pogled na Ustje.

Letošnji krajevni praznik na Ustjah bo zaradi ukrepov, ki vladajo, potekal brez množičnega zbiranja in dogodkov, ki so doslej obujali spomin na krut dogodek iz druge svetovne vojne. Domačini bodo v nedeljo, 9. avgusta, položili venec pri spomeniku pod vasjo, potekala bo tudi sveta maša v spomin pobitim talcem.

Praznovanje krajevnega praznika Ustje 2020Letošnje praznovanje krajevnega praznika zaznamujejo razmere, v katere nas je pahnila epidemija koronavirusa. Zato so se domačini z Ustij odločili, da zaradi varnosti in preprečevanja okužbe prireditve in dogodke, ki so se doslej odvijali v sklopu krajevnega praznika, odpovejo. Kljub temu pa bodo spomin na krut dogodek, ko se je italijanska vojska 8. avgusta 1942 znesla nad vasjo in jo v celoti požagala, obudili s polaganjem venca pri spomeniku pod vasjo v nedeljo, 9. avgusta ob 17.30. Pol ure pozneje bo potekala tudi sv. maša v spomin pobitim talcem. Organizatorji vabijo domačine, da dan prej, v soboto, 8. avgusta,  ob 21. uri prižgejo svečo in jo postavijo na okensko polico in se na ta način simbolno posvetijo spominu na krute dogodke.

Krajevna skupnost Ustje je v sodelovanju z Društvom Numulit.us vseskozi skrbela za niz prireditev in dogodkov v sklopu krajevnega praznika. Vsako leto so žalostni spomin pospremili v duhu ustvarjalnosti, druženju in vedrosti. Letošnje obeleževanje bo brez množičnega zbiranja, a Sodni dan, kot je 8. avgust 1942 v noveli poimenoval Danilo Lokar, bo odzvanjal tudi letos – v spomin in opomin.