Urejanje kolesarskega parka

datum: 06.08.2020
kategorija: Novice

Kolesarski trail, foto FB: M. Brataševec

Občina Ajdovščina je pristopila k ureditvi kolesarskih trailov, ki bodo urejeni v sklopu kolesarskega parka v Palah. Predlogi tras so že pripravljeni, trenutno poteka urejanje vse potrebne dokumentacije, na podlagi katere se bo pripravil odlok, ki bo določil način upravljanja in pogoje uporabe prog v kolesarskem parku.

Med kolesarji ima Vipavska dolina sloves ene najbolj vznemirljivih destinacij za izživljanje adrenalina. Skrbno izbrane poti omogočajo vse vrste kolesarjenja. Na voljo so strma pobočja ali presenečenj polne visoke planote nad dolino.

Na pobudo domačih kolesarskih klubov – Kamplc in Črn trn – je Občina Ajdovščina aktivno pristopila k celoviti ureditvi kolesarskega parka v Palah, ki bo zaobjemal traile na območju od izvira Hublja proti Lokavcu in Predmeji. Obstoječe trase potekajo od Pal po odsekih lokalnih cest in obstoječih gozdnih vlakah. Trenutno poteka pridobivanje vseh potrebnih dovoljenj za legalizacijo poti. Pridobiti je potrebno soglasje Zavoda za gozdove, Zavoda za varstvo narave in  lastnikov zemljišč. Na terenu se bo traile uredilo in označilo, s čimer se bo uporabnike seznanilo  z varnostnimi navodili ter pravili za uporabo športnega parka.  Kolesarske poti bodo urejene tudi na normativni ravni z izbiro upravljalca ter uvedbo vinjetnega sistema za uporabo športne infrastrukture.

Urejena kolesarska infrastruktura bo ob idealnih naravnih pogojih zagotovo privabila k nam kolesarje od blizu in daleč ter krepila razvoj turizma, temelječega na rekreaciji, športu in adrenalinu.