Kaj se skriva na sv. Pavlu?

datum: 13.08.2020
kategorija: Novice

Cerkvica na sv. Pavlu.

Domiselnost projektov Moje pobude žanje sadove na raznolikih področjih delovanja. Podana pobuda na sv. Pavlu nad Vrtovinom pa še dodatno združuje skupnost. Krajani Vrtovina, Potoč, Kamenj, Gojač, Malovš in Črnič so stopili skupaj in predlagali projekt digitalne rekonstrukcije naselbin na pobočju sv. Pavla. Terenska dela so končana, postopek digitalizacije pa poteka in bo končan predvidoma do konca leta.

Eden izmed stebrov razvoja turizma Vipavske doline je tudi kulturna dediščina, ki  temelji na pestrosti Terenske raziskave so potekale v pomladnih mesecih. Foto: Avgusta arheoloških ostankov preteklih kultur. Prav na arheološki in kulturni dediščini je osnovan projekt, ki je bil podan z Mojo pobudo. Zasnovali so ga krajani več vasi – prvotni pobudniki so bili iz Vrtovina, kjer so pred časom že izvedli več uspešnih projektov, denimo: Sončne stene sv. Pavla - učna pot za revitalizacijo naravne in kulturne dediščine. Prav na slednjo so navezali tudi projekt digitalne vizualizacije območja sv. Pavla. Tokrat so k sodelovanju povabili še krajane Potoč, Gojač, Malovš, Kamenj in Črnič. Njihova želja je, da se na pobočju sv. Pavla ohrani arheološka in kulturna dediščina, ki že od prazgodovine povezuje ljudi. Domislili so se vizualizacije te naselbine z računalniško rekonstrukcijo. Z digitalizacijo želijo preteklost približati mlajši generaciji in tako prispevati  k razvoju dediščinskega turizma. Občina Ajdovščina je inovativni pobudi namenila 25.000 evrov sredstev, ker gre za skupen projekt več krajevnih skupnosti, so sredstva iz participativnega proračuna višja.

Domneva se, da je na območju sv. Pavla – od vodnega stolpa, do cerkve in naprej proti severu – nekoč stala srednjeveška naselbina. S terenskimi raziskavami, ki so jih izvedli v arheološkem podjetju Avgusta z Idrije, so se nekatere domnevne strukture potrdile. Doslej so bila opravljena vsa terenska dela – z digitalnim modelom reliefa so bile izvedene natančne raziskave in pregled terena s t. i. termovizijsko kamero, s ciljem poustvariti poznoantično naselbino v obliki digitalne vizualizacije. Tovrstna Lidar posnetek območja sv. Pavla, ki so ga na podlagi terenskih raziskav pripravili v arheološkem podjetju Avgusta. metoda je zelo natančna, saj pokaže vse podrobnosti, ki s prostim očesom v reliefu niso vidne. Sledi obdelava terenskih podatkov, na podlagi katerih bodo pripravili model ostalin v digitalnem prikazu. Še pred samo realizacijo prikaza je potrebno idejno zasnovo uskladiti tudi z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. Predvideno je, da bo projekt dostopen na spletu, želja pa je, da bi na sami lokaciji postavili tudi tablo, ki bo prikazovala vsaj drobec odkritij in s tem vzbudila zanimanje tako pri domačinih kot turistih.