Z evropskimi sredstvi do sodobno opremljene civilne zaščite

datum: 14.08.2020
kategorija: Novice

Novoopremljeni ford ranger.

V sklopu projekta Crossit Safer, ki je namenjen izboljšanju sodelovanja in delovanja enot civilne zaščite na čezmejnem območju, je Občina Ajdovščina doslej iztržila že 150.000 evrov in z njimi dodobra izpopolnila opremo za pripadnike civilne zaščite v lokalni skupnosti.

Usklajeno in izpopolnjeno delovanje civilne zaščite se v današnjih časih kaže kot eden izmed pomembnih dejavnikov. Občina Ajdovščina evropska sredstva, namenjena civilni zaščiti, trenutno črpa kar iz dveh Opremljen Gasilsko-reševalni center z novo opremo.evropskih projektov – Adriona in Crossit Saferja. Iz slednjega je doslej pridobila 150 tisočakov in z njim nabavila prepotrebno zaščitno opremo za enote civilne zaščite. Projekt je primarno namenjen izboljšanju sodelovanja pripadnikov civilnih zaščit italijanske in slovenske čezmejne regije. Z njim se vzpostavlja tudi enotni nadzorni sistem za požare, ki ga želijo v sklopu projekta združiti z nadzornim sistemom Gasilske enote Nova Gorica in tako zajeti celotno goriško in ajdovsko območje skupaj. Občina raznolike možnosti koriščenja sredstev za posodobitev delovanja civilne zaščite s pridom izkorišča. Z dvema velikima javnima naročiloma se je opremilo Gasilsko-reševalni center Ajdovščina. Gasilska oprema je tako bogatejša za sodobne izolirne aparate, hidravlično orodje ter sistem za polnjenje tlačnih posod. Gasilsko-reševalnemu centru pa delo na terenu zdaj olajšujeta izvlečna vozička, ki omogočata lažjo menjavo opreme na vozilu, potrebnem za intervencijo. Izvlečni voziček je pridobila tudi Civilna zaščita Ajdovščina, ki je vozilo ford ranger, pridobljeno iz preteklega projekta Holistic, spremenila v samostojno štabno in sprejemno mesto za prebivalstvo. To pomeni, da lahko ekipa na terenu vodi krizno situacijo neposredno s terena, kar bo moč preizkusiti tudi v prihajajoči vaji civilne zaščite, imenovani Potres Ajdovščina 2020. Civilna zaščita Ajdovščina se je v času, ko se vse bolj zavedamo, da naravne nesreče ne poznajo meja, dodobra opremila tudi s specializirano opremo za reševalce. Preizkus te opreme je načrtovan v še eni regijski vaji, predvideni za naslednje leto. Uspešnega pridobivanja opreme preko evropskih sredstev si Občina Ajdovščina obeta tudi s projektom Adrion.

crossitadrion logo

Projekt sofinanciran v okviru Programa Sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija 2014-2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev./ Progetto finanziato nell'ambito del programma di Cooperazione Interreg V-A Italia Slovenia 2014-2020, dal Fondo europeo di sviluppo regionale e dai fondi nazionali.