Zgrajen protipoplavni nasip iz Potoč proti Braniku

datum: 19.08.2020
kategorija: Novice

V sklopu projekta Grevislin je Občina Ajdovščina pristopila k rekonstrukciji ceste s Potoč proti Braniku, kjer je na odseku med prehodom čez železniško progo in mostom čez reko Vipavo prihajalo do poplavljanja. Dela so zaključena, tako se je po cesti proti Braniku že moč peljati po prenovljenem cestišču z zgrajenim protipoplavnim nasipom.

Urejanje poplavnega območja na lokalni cest od Potoč proti Braniku je zajemalo izgradnjo prepustov 400 metrskega Gradnja protipoplavnega nasipa s Potoč proti Brjam med železniško progo in reko Vipavo. odseka cestišča od prehoda čez železniško progo do mostu čez reko Vipavo. Da bi ob poplavah preprečili ustvarjanje jezu in s tem razlivanje vode čez cestišče, so postavili 70-metrski inundacijski prepust, ki omogoča, da voda ne zastaja več, temveč se pretaka skozenj. Zgrajen je iz betonskih škatlastih elementov, nad njim je speljano cestišče, ki je v celoti prenovljeno in asfaltirano. V sklopu te investicije se je uredilo tudi železniški prehod s prilagoditvijo cestišča za lažji in varnejši prehod čez železniško progo. Naložba je stala skoraj 400.000 evrov, od tega so kar polovico stroškov krila evropska sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostali del je zagotovil občinski proračun.

Rekonstrukcija cestišča in urejanje protipoplavnega pasu poteka v okviru projekta Grevislin za izvajanje investicij v zeleno infrastrukturo v porečju Vipave. Poleg slednje se v prihodnjem letu obeta še ureditev poplavnega območja ob reki Hubelj.

Projekt je sofinanciran v okviru Programa Sodelovanja Interreg V-A Italija Slovenija 2014- 2020, iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.