Peš v Kastro

datum: 21.08.2020
kategorija: Novice

Znak pri Policiji na Prešernovi ulici, ki prepoveduje vožnjo v smeri proti Lavričevemu trgu.

V ponedeljek je v starem mestnem središču pričel veljati nov prometni režim – območje je namenjeno pešcem, le pogojno je po središču dovoljen motorni promet. Pozor – krak Prešernove ulice mimo Policije je po novem enosmerna cesta, promet teče proti Goriški ulici – ta teden še opozorila, v prihodnjem pa bodo kršitelji tudi sankcionirani.

Prenovljen Lavričev trg v Ajdovščini. Že nekaj dni na širšem območju Kastre velja nov prometni režim, ki ga določa Odlok o ureditvi cestnega prometa v starem mestnem jedru Ajdovščine. Mestno središče za promet zapirajo potopni stebrički, sistem zapor je urejen na način prepoznave registrske številke ali s kartico. Občanke in občani so dobro sprejeli spremembe ter v veliki večini upoštevajo nova pravila.

Se pa najdejo tudi taki, ki iščejo 'ovinke' mimo pravil. Posebej na udaru je krak Prešernove ulice mimo Policije, ki je po novem enosmerna cesta. Promet teče v smeri proti Goriški ulici, na kar opozarja tudi prometni znak pri Policiji, ki prepoveduje vožnjo v nasprotno smer, torej proti Lavričevemu trgu. Kazen za prekršek neupoštevanja prometne signalizacije je kar 160 evrov (oziroma 80, če plačate v 8 dneh). Policisti in redarji bodo prihodnji teden pričeli z izrekanjem glob.

Tudi parkiranja se bo treba na novo navaditi. Na območju umirjenega prometa je parkiranje prepovedano, znotraj Kastre so tako legalna parkirišča le nasproti stare občine (Bambole), na območju za tržnico ter pri hiši Malorca. Ukinjeno je tudi parkirišče na vhodu na Trg 1. slovenske vlade. Tudi za ta prekršek bodo redarji prav kmalu na napačno parkirane avtomobile pričeli lepiti obvestila z globami. V soseščini, za starim mlinom, je veliko in lepo urejeno parkirišče. Od tod do trga pa le prijeten kratek sprehod, bodisi mimo grajskega vrta, bodisi po 'gasi' do tržnice.

Lavričev trg v Ajdovščini pred in po obnovi Se še spomnimo, kako je trg izgledal pred prenovo? Tudi največji skeptiki ugotavljajo, da je po obnovi to eno lepših mestnih središč v Sloveniji. Predvsem pa si ne želimo, da naš osrednji mestni trg prekrije pločevina.