Skupaj za varnost na šolskih poteh

datum: 24.08.2020
kategorija: Novice

Še zadnji avgustovski teden je pred nami, nato bo poletnih počitnic nepreklicno konec. Starši, poskrbite, da bodo vaši otroci poznali svoje šolske poti! V prvih dneh bodo na njih dežurali prostovoljci.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je že v pripravljenosti – tudi letos bodo namreč v prvih šolskih dneh na šolskih poteh dežurali prostovoljci iz Rdečega križa Ajdovščina, Društva upokojencev Ajdovščina, Društva Most, PD Ajdovščina in mnogi posamezniki. V odsevnih jopičih bodo ob prometnih konicah dežurali na križiščih in drugih prometno nevarnih lokacijah, tudi po vaseh – na Colu, v Dobravljah, v Črničah, v Budanjah in v Lokavcu.

Dve pomembni spremembi sta letos na naših šolskih poteh. Šolska pot do OŠ Danila Lokarja preko Lavričevega trga je ponovno odprta in varna. Druga sprememba pa bo v kratkem na cesti proti vrtcu na Ribniku. Na pobudo staršev, ki so opozorili, da je vrtec slabo označen, predvsem pa, da po slepi ulici, ki pelje do vrtca, mnogi kršijo predpisano najvišjo hitrost 30 km/h. V teh dneh bo na cestišče narisan velik talni znak za omejitev hitrosti na največ 30 km/h, ki bo opomnil voznike, da so na poti, kjer je veliko otrok. Dodatno pa bo ob cestišču postavljen prometni znak, ki bo označeval bližino vrtca (na fotografiji).  

Otroci pa bodo na šolskih poteh najbolj varni, če bodo poznali delovanje v prometu. Starši, vzemite si čas in v teh zadnjih počitniških dneh skupaj z otroci prehodite šolsko pot – od vhodnih vrat vašega doma do šolskih vrat. Opozorite ga na vse prometne pasti, naučite ga spoštovanja prometnih pravil, tako bo otrok varnejši, vi pa se boste počutili bolje, ob vedenju, da otrok razume nevarnost v prometu.  

Če otroka vozite v šolo, poskrbite, da boste spoštovali prometne predpise, saj ste prav vi prvi vzgojitelji in učitelji ter vzgled svojemu otroku. Nadvse pomembno je pravilno izstopanje otroka: avtomobil ustavite le tam, kjer je to dovoljeno, otrok pa naj vedno izstopi na varni strani!