Pomembna prenova za črniško šolo

datum: 04.09.2020
kategorija: Novice

Prenovljeno kuhinjo v podružnični šoli v Črničah sta z rezanjem traku slovesno odprla podžupan Občine Ajdovšina Mitja Tripković in vodja podružnice Tjaša Vidmar Kenda.

V podružnični šoli Črniče se veselijo prenovljene kuhinje. Prenova se je začela dan po zaključku letošnje sezone, v novem šolskem letu pa je šolarje pričakalo prijazna, funkcionalno prenovljena in sodobno opremljena kuhinja. Da so kuharice že prej kuhale dobro, ma da zdaj pa kuhajo še bolje, so hudomušno ugotovili otroci.

Prenovljena kuhinja je večja, predvsem pa je prostor bolj funkcionalen. »Črniče so najbolj zahodna vas v naši občini, ki skupaj z okoliškimi vasmi tvori zelo živahno podeželje s pozitivno demografsko sliko, kar pomeni, da so ti kraji privlačni za bivanje. Verjamem, da je temu tako tudi zato, ker ponujajo dobre osnovne pogoje za življenje, kamor sodi tudi majhna, vendar prijazna in dobro opremljena šola, ki je pred nekaj leti dobila telovadnico. Danes pa svojemu namenu predajamo prenovljeno kuhinjo,« je v nagovoru na slovesnem odprtju v podružnični šoli v Črničah povedal podžupan Mitja Tripković, ki je poudaril pomen ohranjanja šol na podeželju: »Še posebej, ko gre za podružnično šolo, ki jo iz leta v leto obiskuje več učencev, kot je ta v Črničah. Takšne šole ohranjajo življenje na vasi, so središče družabnega in socialnega življenja, so zagotovilo, da kraj živi, in da se bo razvijal tudi v prihodnje.« Kot velevajo ukrepi za Prisrčna slovesnost je, skladno z veljavnimi ukrepi, potekala v manjšem krogu obiskovalcev.  preprečevanje širjenja koronavirusa, se je pred podružnico zbrala le manjša množica vabljenih gostov, veselje ob dogodku in prenovi sami pa je kar prekipevalo skozi smel in zabaven kulturni program črniških šolarjev. Zbrane je uvodoma nagovorila ravnateljica OŠ Dobravlje, Mirjam Kalin. Zadovoljstvo je veliko, je poudarila in predstavila razloge za nujno prenovo. Pred še ne dvema desetletjema so v šoli kuhali za dobrih 30 šolarjev, danes pa kuharice dnevno pripravijo več kot 90 kosil. Stara kuhinja je merila 10 m2! Zdaj pa je območje kuhinje in razdeljevanja prehrane veliko večje, funkcionalno urejeno, opremljeno z otrokom in kuharicam prijazno, najsodobnejšo opremo. To so v projektantskem biroju Acma, kjer so izdelali načrte, dosegli zgolj s premišljeno prerazporeditvijo obstoječega prostora. Delno se je poseglo v sanitarije za deklice, delno v hodnik, pošteno Prenovo odlikuje domiselna razporeditev in najsodobnejša oprema. povečalo samo kuhinjo, stene in opremo po območju, namenjenem razdeljevanju hrane, pa razpostavilo tako, da je izkoristek prostora maksimalen, pot za učence po območju pa jasna in smiselna. Cena prenove je bila okoli 120.000 evrov, investicijo je v celoti sama izpeljala Osnovna šola Dobravlje ter zbrala približno polovico potrebnih sredstev. Preostanek je primaknila Občina Ajdovščina, ki je takoj podprla projekt. Ravnateljica Mirjam Kalin pa se je občini zahvalila tudi za strokovno podporo in pomoč. Veliko zahvalo vsem, ki so pripomogli da se je »naša dama v zrelih letih med počitnicami pomladila«, je v imenu zaposlenih in šolarjev izrekla vodja šole Tjaša Vidmar Kenda. Lansko šolsko leto so zaključili z velikimi pričakovanji, ki so se več kot uresničila ob pogledu na toplo in sodobno prenovo, je poudarila.