Predelava sadja na Brjah v polnem teku

datum: 07.09.2020
kategorija: Novice

Predelava aronije v sok. Foto: FB: Ljudska univerza Ajdovščina

Učni center na Brjah je v teh dneh v polnem zagonu – prednjači pridelava grozdnega soka, obeta pa se tudi predelava jabolk v jabolčni sok. Vse leto pa v njem aktivnosti bogati tudi Ljudska univerza Ajdovščina, ki z delavnicami prikazuje sušenja sadja, izdelavo zeliščnih sirupov, sokov in drugih dobrot.

Učni center na Brjah je aktiven vse leto, deluje od maja, pa vse tja do konca novembra. Poleg ohranjanja tradicionalnih vrednot daje kmetom možnost, da pridelke predelajo na ustrezen in učinkovit način. Vpredelovalnem obratu je mogoče predelati sadje, odprte pa so tudi možnosti preizkušanja različnih metod in tehnologij predelave. Odgovornost za kakovost in uspešnost sicer nosi vsak posameznik, a je z uporabo izpopolnjene tehnološke opreme, ki omogoča raznolike načine predelave sadja v sokove, marmelade in suho sadje, uspeh zagotovljen. Trenutno je v polnem zagonu predelava grozdja v sok, prihaja pa tudi sezona jabolk, pozneje tudi kakija. Uporabnikov je letos nekoliko manj kot pretekla leta, je pa letina sadja zadovoljiva. Poleg okusnih sokov iz marelic in breskev, so zadišale tudi breskova, marelična in češnjeva marmelada, tako kot vsako leto pride ob koncu na vrsto še sušenje kakija. Ljudska univerza Ajdovščina pa je v sklopu delavnic naredila še sok in marmelado iz aronije, ki je bila pridelana na občinski njivi. Učili so se tudi o postopkih sušenja marelic in drugega sadja ter poučili o izdelavi zeliščnih sirupov. Tovrstne izobraževalne delavnice se v sodelovanju z Občino Ajdovščina načrtujejo tudi v prihodnje.

Vse željne predelovalce sadja obveščamo, da se za uporabo prostorov in opreme v Učnem centru Brje obrnite na upravljalca predelovalnice Roberta Bolka, ki je dosegljiv na telefonski številki: 040 950 185, informacije so na voljo tudi na Oddelku za gospodarsko in razvojne zadeve (Doris Grmek: 041 691 173).