Evropski teden mobilnosti – letos v ospredju potovanja z manj onesnaževanja

datum: 14.09.2020
kategorija: Novice

Plakat ETM 2020

Tudi letos se Občina Ajdovščina vključuje v Evropski teden mobilnosti, ki poteka med 16. in 22. septembrom. Letošnja tema ETM so potovanja z manj onesnaževanja in mesta z urejenim prometom.

Foto: Primož Brecelj Osrednja tema letošnjega Evropskega tedna mobilnosti (ETM) se odlično ujema z novostmi v našem mestnem središču – območje Kastre je prednostno namenjeno pešcem in kolesarjem, Goriška ulica ima lepo urejene kolesarske steze, preko projekta participativnega proračuna Moja pobuda so bile prav pred kratkim označene tekaške poti in kolesarske povezave, ki se začenjajo pri lepo urejenem kolesarskem počivališču pri starem mlinu ob Hublju ...

Aktualna zdravstvena situacija v državi sicer ne dopušča pretiranega druženja, temu bodo podrejene tudi aktivnosti v ETM v Ajdovščini. Hkrati pa je to lahko spodbuda za razmislek kaj lahko vsak posameznik prispeva k prijaznejšemu okolju v urbanem središču ter priložnost za večjo samoiniciativnost – je res treba sesti v avtomobil za v trgovino?, bi se lahko v službo vozili skupaj s kolegom iz sosednje vasi?, zakaj pa nebi za daljšo pot kdaj uporabili tudi javni prevoz? Manj hrupa pomeni tudi manj stresa, manj strupenih delcev v zraku pa bolj zdrave posameznike in bolj zadovoljno skupnost.

ETM2020_PLAKAT_poln-scaled.jpgObčina Ajdovščina vas v okviru ETM vabi na ogled prenovljene Kastre:

v sredo, 16. septembra, ob 17. uri,

v ponedeljek, 21. septembra ob 10. uri.

Zbirno mesto je pri drogu za zastavo na Lavričevem trgu. Po prenovljenem območju, ki daje prednost pešcem in kolesarjem, bo vodil projektant Ajdin Bajrović, univ. dipl. ing. arh., član ekipe arhitekturnega biroja Ravnikar Potokar, ki je za ureditev starega mestnega jedra Kastre v Ajdovščini prejela prvo nagrado na natečaju Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije. Projektant bo predstavil vse vidike obnove, od ideje do izvedbe, od tistega kar je videti, do prenove infrastrukture pod zemljo, od nujnosti do simbolike, ki je vpeta v novo arhitekturno podobo, nato pa si bomo prenovljeno Kastro na sprehodu tudi podrobno ogledali.

Vabljeni tudi k sodelovanju v posebnem spletnem ETM kvizu – vsak dan bomo v posebni rubriki na spletni strani Občine Ajdovščina objavili tri tematska vprašanja. Odgovore nam boste pošiljali na naš elektronski naslov, ki bo objavljen pod vprašanji. Vsako naslednje jutro bomo izžrebali dobitnike manjše nagrade. Vsi, ki boste poslali odgovore na vprašanja najmanj treh dni, pa boste sodelovali tudi v žrebanju za večjo nagrado, po zaključku ETM tedna.

Občina Ajdovščina pa se v okviru ETM vključuje tudi v akcijo projekta brezplačnih prevozov za upokojence Sopotnik. Tako bo v četrtek, 17. septembra dopoldne, v vlogi voznice prostovoljke nastopila vodja oddelka za družbene zadeve Katarina Ambrožič, ki bo svojo sopotnico odpeljala na pregled v šempetrsko bolnišnico.