Čestitke ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini!

datum: 15.09.2020
kategorija: Novice

Letošnja slovesnost ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini je potekala v Ankaranu. Foto: spletna stran Občine Ankaran

Danes mineva 73 let od uveljavitve Pariške mirovne pogodbe, na podlagi katere je bila Primorska po več kot dveh desetletjih trpljenja pod fašizmom vrnjena matični domovini Sloveniji. Ob današnjem prazniku čestitamo vsem Primorkam in Primorcem, Slovenkam in Slovencem!

Dan vrnitve Primorske k matični domovini je od leta 2005 državni praznik. Primorci ga vsako leto obeležujemo v drugi občini, lani smo proslavo pod sloganom 'Iz novih sanj se rodi nov svet, kjer za dobro ljudi se meja ne gradi' priredili v grajskem vrtu v Ajdovščini. Letošnja slovesnost z naslovom 'Skupaj, pred odprtim morjem' pa je potekala v najmlajši primorski občini, Občini Ankaran, zaradi trenutnih zdravstvenih razmer v državi sicer brez občinstva, ogledati si jo je bilo mogoče na 2. programu nacionalne televizije, ki je dogodek neposredno prenašala.

Slavnostna govornica Majda Širca, predsednik Borut Pahor in župan Gregor Strmčnik na proslavi v Ankaranu, ki je sicer, v luči aktualnih razmer, potekala brez občinstva. Foto: spletna stran Občine AnkaranSlovesnost se je odvijala v soboto,  pred vojašnico Slovenski pomorščaki v Ankaranu. Župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik je v svojem nagovoru razmišljal o svobodi: »Danes na Primorskem praznujemo, s spoštljivim in hvaležnim spominom na vse pogumne ljudi, ki so sledili in uresničili svoje sanje o svobodi.« Pozdravni nagovor ob prazniku je pripravil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni gost slovesnosti v Ankaranu. »Primorce nas je zgodovinska usoda po prvi svetovni vojni proti naši volji pahnila izven okvirjev matičnega naroda. Upor proti fašizmu in partizanski boj pa sta nas, po naši volji, po drugi svetovni vojni, vrnila v skupno domovino.« Predsednik je v svojem nagovoru pozval k sodelovanju in medsebojnemu spodbujanju in poudaril, da je praznik »priložnost, da nas spomni na to, da nas veliko več stvari povezuje, kot ločuje«. Osrednja misel slavnostne govornice Majde Širca je bila sprevračanje zgodovine: »Zgodovino se rado obrača, potvarja, jo poenostavlja, prilagaja dnevno političnim potrebam, vulgarizira … nestrokovno in interesno motivirano ukvarjanje je nevarno, večkrat ponovljena laž lahko postane resnica.« Misel je aktualizirala z omembo sodobnih vprašanj, kot so recimo vprašanje žensk, javnega medija in podobno. Zaključila je z voščilom, »naj bo ta naš cilj v bodoče brezmejnost, prostor brez sovražnih meja, prostor hrepenenja brez meja in prostor brez boleče zgodovine zaradi napačne meje«.

Poleg omenjenih so na slovesnosti spregovorile še podžupanji Barbara Švagelj in mag. Martina Angelini ter predsednica ZB za vrednote NOB Ankaran Darinka Vovk. Kulturni program, ki je zaobjel pomembne zgodovinske trenutke – od konca prve vojne, skozi vse prelomne dogodke do vrnitve Primorske ter tudi osamosvojitve in nastanka nove države Slovenije, so oblikovali interpreti in glasbeniki »v živo«, v kombinaciji s posnetki – zgodovinskim orisom dogajanja na Primorskem, arhivskimi posnetki, pa tudi nastopi godbenikov in pevskih sestavov. Proslavo je po svojem scenariju režiral Marko Sosič.