NMSB '20, knjige za tretješolce

datum: 18.09.2020
kategorija: Novice

Knjige za tretješolce ob Nacionalnem mesecu skupnega branja

Med 8. septembrom in 11. oktobrom v Sloveniji obeležujemo Nacionalni mesec skupnega branja. Občina Ajdovščina se v sodelovanju z Lavričevo knjižnico že drugo leto zapored aktivno vključuje v akcijo ter tretješolcem vseh ajdovskih osnovnih šol podarja knjige.

V teh dneh bodo tretješolci vseh osnovnih šol v občini Ajdovščina v dar prejeli knjigo s priloženo kazalko. V akcijo promocije bralne pismenosti se Občina Ajdovščina v sodelovanju z Lavričevo knjižnico Ajdovščina vključuje že drugo leto zapored. Knjiga po izboru Lavričeve knjižnice, z naslovom 'Kot noč in dan', avtorice Cvetke Sokolov, ki jo je ilustrirala Ana Zavadlav, prinaša dvajset kratkih zgodbic namenjenih otrokom prvega bralnega obdobja. Pol zgodbic pripoveduje Dominik, drugo polovico pa Barbara. Že sam naslov pove, da sta si različna kot noč in dan, čeprav sta najboljša prijatelja. Poseben čar knjige je tudi, da so dečkove zgodbe na Kazalke za v knjige, ki so jih prejeli tretješolci skupaj s knjigo ob Nacionalnem mesecu skupnega branja eni strani, na drugi, narobe obrnjeni strani, pa so dekličine zgodbe – gre za razmišljanja obeh otrok na različne teme, ki jih v celoto povezujejo igrive ilustracije. Knjigi so priložene tudi kazalke s posebnim sporočilom, ki otroke dodatno spodbuja k branju ter jih vabi k obisku šolske knjižnice. Letošnja akcija Nacionalnega meseca skupnega branja se namreč še posebej posveča prav knjižnicam – splošnim, šolskim, pa tudi domačim, ki imajo velik vpliv na bralno pismenost in vzgojo bralcev za vse življenje. Prav aktualna zdravstvena situacija v državi, ki je v času razglašene epidemije zaprla tudi vrata knjižnic, je pokazala, kako znamo pogrešati dostopnost do bralnega gradiva.

Predvsem pa je mesec skupnega branja povabilo k skupnemu branju, tudi poslušanje je pomemben del bralne kulture. Naj za spremembo otroci preberejo knjigo staršem, ali pa berite izmenično. Branju bodo zagotovo z veseljem prisluhnili starejši, ki morebiti slabše vidijo. Branje je lahko tudi zanimiva in zabavna igra med prijatelji. Lavričeva knjižnica pa v Nacionalnem mesecu skupnega branja vabi na Knjižno srečanje ob kavici, potekalo bo 23. septembra ob 9. uri, na katerem bo udeležence seznanila s knjižnim fondom, ki ga hrani.