V kamnite tlakovce vtkane zgodbe

datum: 19.09.2020
kategorija: Novice

Sprehod po prenovljeni Kastri

Sprehod po Kastri v Evropskem tednu mobilnosti je razkril bogate zgodbe, vtkane v tlak in urbano opremo prenovljenega starega mestnega jedra, ki po prenovi daje prednost pešcem in kolesarjem. Sprehod bo znova na sporedu ETM dogodkov v Ajdovščini v ponedeljek, 21. septembra, ob 10. uri.

Sprehod po prenovljeni Kastri Bleščeča podoba prenovljenega mestnega središča je iz našega spomina skoraj pregnala tisto sivo sliko asfaltiranega, s pločevino zabitega Lavričevega trga in že na prvi pogled daje slutiti, da so se tu nekdaj dogajale pomembne zgodbe. Marsikatere so bile odkrite šele z arheološkimi izkopavanji v času prenove. Pripovedujejo jih lepo vidni arheološki ostanki v prezentacijskih poljih na Lavričevem trgu, kamniti tlakovci, ki so na poseben in zanimiv način položeni po celotnem območju nekdanje rimske utrdbe, identiteto našega kraja pa skozi posebno simboliko izraža tudi urbana oprema na prenovljenem območju. Na Sprehodu po Kastri v okviru Evropskega tedna mobilnosti nam je te zgodbe odkrival projektant Ajdin Bajrović, ki je kot član ekipe arhitekturnega biroja Potokar sodeloval že pri zasnovi in izdelavi načrtov, v času prenove pa budno bdel nad gradbenimi deli. 

Sprehod po prenovljeni Kastri Območje prenove je širše od območja rimske utrdbe, le-to je po prenovi v celoti tlakovana s kamnitimi tlakovci, medtem ko je po zunanjem delu nekdanje Kastre na poseben način vlit beton, vanj so vrezkane črte, ki tako tlak naredijo manj monoton. Kamniti tlakovci znotraj utrdbe so položeni na poseben način ter ločeni z manjšim in drugače obdelanim kamnom, ki predstavlja kje je potekalo zidovje nekdanjih rimskih objektov. Natančni opazovalec bo ugotovil, da je tudi ta prikaz zidovja sestavljen iz večjih in manjših kamnov – večji kamni ponazarjajo najdene arheološke ostanke, manjši pa so tam, kjer arheologi domnevajo, da se je zid nadaljeval. V tlaku je nakazana tudi rimska cesta … Pomembna identiteta Ajdovščine je tudi voda, ki je nekdaj zagnala mogočno industrijo in obrt, na podlagi česar Sprehod po prenovljeni Kastri se je naše mesto razvilo. Ta simbolika se skriva v treh fontanah, ki na tri načine pretakanja vode ponazarjajo pestro naravo našega hudournika. Ob vseh zgodbah in simboliki se pod novo podobo skriva zelo sodobna komunalna infrastruktura, območje pa je prijazno naravi in ljudem, tudi gibalno oviranim, predvsem pa otrokom. Okolica prezentacijskih polj, ki so zasnovana tako, da je mogoče na stopnicah in robovih tudi sedeti, in vsi vhodi v objekte ter pot preko celotnega trga so označeni s taktilnimi oznakami za slepe in slabovidne. Posebna je tudi razsvetljava prenovljenega območja, ki ne zgolj da je prijetna in svetla, pač pa tudi ekološka, saj so vse luči obrnjene navzdol. Drevesa so se 'prijela', spomladi pa bo ob latnike zasajena tudi divja trta.

Sprehod po prenovljeni Kastri Če vas zanimajo podrobnosti, vtkane v kamnite tlakovce in urbano opremo prenovljene Kastre, če želite vedeti kaj se skriva pod njimi, kako je potekala prenove, če imate kakršnokoli vprašanje, povezano s prenovljeno podobo, vabljeni na Sprehod po Kastri v okviru ETM 2020, v ponedeljek, 21. septembra ob 10. uri, dobimo se pri drogu za zastavo na Lavričevem trgu.

Ureditev starega mestnega jedra – Kastre v Ajdovščini – pa bo predstavljena tudi v okviru 'Odprtih hiš Slovenije', v soboto, 26. septembra – kliknite za več informacij