Hvala gasilci!

datum: 21.09.2020
kategorija: Novice

Požar nad Dolgo Poljano, foto GRC Ajdovščina

Prav na dan, ko je bila v naši občini razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, je hudo zagorelo v gozdu nad Dolgo Poljano, na območju, kjer so gasilci nekaj dni prej že gasili požar.

Požar nad Dolgo Poljano, foto Matej, Facebook Prvič je zagorelo v sredo, 16. septembra, gasilci so požar takoj lokalizirali in pogasili. Do petka zjutraj je na mestu požarišča dežurala požarna straža. Gasilci so bili ponovno aktivirani že istega dne, torej v petek, 18. septembra, kmalu po 11. uri dopoldan. Požar se je razplamtel na približno 8 hektarih gozdnih in travnatih površin ter je močno ogrožal bližnje hiše. Prvi so bili na mestu poklicni gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina, kasneje pa sta bili aktivirani obe zgornje-vipavski gasilski zvezi – GZ Ajdovščina in GZ Vipava. Kmalu nato pa je bilo potrebno vpoklicati vse razpoložljive sile iz regije. Na pomoč so prihiteli poklicni gasilci iz novogoriške brigade in prostovoljni gasilci celotne Helikopter Slovenske vojske je priletel na pomoč pri gašenju požara nad Dolgo Poljano. regije. Poklican je bil tudi helikopter Slovenske vojske, ki je zajemal vodo iz bazena, postavljenega na travniku pod požariščem, med Dolgo Poljano in Budanjami. Izkazalo se je, da so vojaški piloti helikopterja res mojstri, saj so leteli kljub razmeroma močni burji. V petek je helikopter opravil 34 preletov in odvrgel približno 30 kubikov vode, v soboto pa je 44-krat preletel požarišče in nanj odvrgel še 50 kubikov vode. Brez helikopterske pomoči bi težko pogasili hud ogenj. Zgodba se je na srečo zaključila zgolj z gmotno škodo, saj evakuacija prebivalcev ni bila potrebna, umaknilo se je le živino, ki je bila prestrašena zaradi dima. Pri intervenciji so poleg gasilcev in vojaških pilotov sodelovali še policisti PP Ajdovščina, pripadniki Civilne zaščite Požar nad Dolgo Poljano, foto PGD Šempeter pri Gorici občin Ajdovščina in Vipava ter reševalci Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina, Gasilska zveza Slovenije pa je na pomoč posodila enega od svojih vozil. Vzrok sredinega požara še ni znan, na delu je policija. Domneva se, da sta za petkov ponovni požar kriva predvsem burja in razsušenost naravnega okolja.

Hvala vsem gasilcem in ostalim silam v sistemu zašite in reševanja, ki ste sodelovali pri gašenju velikega požara, za izjemno učinkovito intervencijo, ki je preprečila hujše posledice ogrožujočega ognja.

V naši občini pa še vedno velja razglas velike požarne ogroženosti naravnega okolja, naj nam bo dogodek v opomin, da se bomo te zapovedi res držali – kurjenje kjerkoli zunaj je do nadaljnjega prepovedano.