V Palah bo zrasla Hiša dobre volje

datum: 22.09.2020
kategorija: Novice

Tako bo izgledal dnevni center za starejše, Hiša dobre volje, v Palah v Ajdovščini.

Projekt izgradnje dnevnega centra za starejše občane v ajdovskih Palah je na javnem razpisu Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti uspel pridobiti vsa zaprošena sredstva. V Palah bo zrasla Hiša dobre volje.

Lokacija dnevnega centra za starejše Hiša dobre volje je v Palah označena z oranžno barvo. Projekt je na razpis prijavil Dom upokojencev Nova Gorica in pridobil 670.880 evrov nepovratnih sredstev. 85 % sredstev bo prispevala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preostanek pa bo primaknilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Občina Ajdovščina je za izgradnjo dnevnega centra podarila zemljišče, pomagala pri pripravi razpisne dokumentacije in prijavi na razpis ter poravnala doslej nastale stroške, ki ne morejo biti kriti iz razpisnega denarja, gre za približno 12.000 evrov. Z izgradnjo dnevnega centra pa bo Občina veliko pridobila. Namen projekta je namreč izboljšanje kakovostnih skupnostnih neinstitucionalnih storitev oskrbe starostnikov, za kar so potrebni primerna infrastruktura in programi za zagotavljanje boljše socialne vključenosti. Na ta način je mogoče podaljšati in po možnosti preprečiti prehod starostnikov v obliko institucionalnega varstva, v primeru poslabšanja zdravja ali drugega razloga pa je prehod v dom za starejšega bistveno lažji. Preko programov takšnega centra se hkrati krepi sodelovanje ustanove z nevladnimi organizacijami. Projekt pa bo pomenil tudi dvig socialne vključenosti in življenjskega standarda ter kakovosti življenja tako vključenih starostnikov kot celotne lokalne skupnosti.  

Slika bodočega centra za starejše Hiša dobre volje v ajdovskih Palah. Hiša dobre volje bo prvenstveno namenjena starejšim občankam in občanom Ajdovščine, pa tudi drugim. Z izgradnjo dnevnega centra bo izpolnjen še en cilj Občine Ajdovščina v programu aktivnosti za varstvo starejših občanov, po katerem je bilo največ povpraševanja. V naši občini se že sedaj ponuja več možnosti – Dom za starejše občane ima 151 postelj, v program Pomoč na domu je vključenih preko 100 občank in občanov, odlično so zaživeli brezplačni prevozi za starejše zavoda Sopotniki, bogate programe zagotavljajo tudi mnoga društva, omeniti velja še socialni servis na daljavo – rdeči gumb, ki pa je še precej neizkoriščena priložnost, verjetno je razlog tudi v prehitrem tehnološkem razvoju, ki mu starejši občani teže zaupajo.

Denar za izgradnjo dnevnega centra za starejše Hiša dobre volje je torej v celoti zagotovljen. Hiša bo zrasla v Palah v Ajdovščini, v okviru projekta pa je predvidena tudi nabava kombiniranega vozila za prevoz invalidnih oseb. Sledi podpis pogodbe o sofinanciranju, izdelava projekta za izvedbo del, nato javno naročilo za izbiro izvajalca in gradnja. Po trenutnih načrtih naj bi se gradnja pričela v začetku prihodnjega leta, trajala pa bo leto in pol.