Voda je odtekla

datum: 28.09.2020
kategorija: Novice

Poplave, petek, 25. september 2020, foto Matjaž Jazbar, Lokalne Ajdovščina

Kljub nič kaj obetajočim vremenskim napovedim je za nami razmeroma suh konec tedna, brez večjih padavin. Voda, ki je v petek preplavila občino, je odtekla. Fotografije mogočno bruhajočega izvira Hublja, ki je tudi tokrat privabljal občudovalce od vsepovsod, pa so preplavile spletna socialna omrežja.

Socialna omrežja so v petek preplavila fotografije mogočno bruhajočega izvira Hublja. Vir fotorafije: Facebook Po petkovem požaru so minuli petek sledile poplave. Poplavljalo je drugače, kot smo vajeni. Tokrat se voda ni prelila iz strug rek, pač pa se je zlivala od zgoraj. V 16 urah je na območju občine Ajdovščina zapadlo kar od 180 do 200 litrov dežja na kubični meter. Reševalne službe so na območju naše občine, od jutra do sredine popoldneva, opravile kar okoli 35 intervencij. Najhuje je bilo v Batujah, kjer je dobesedno zalilo obrtno cono, tako da je poveljnik Štaba CZ občine Ajdovščina ukazal skopati jarek prek ceste in travnikov do struge Vipave, da je voda lahko odtekla. Zelo V Batujah kopljejo vodni jarek, da bo voda iz industrijske cone odtekla v strugo Vipave. hudo je bilo na Brjah, kjer je bila zaradi zamašenega požiralnika ogrožena štala z živino, tako da se je zapomoč zaprosilo URSZR Nova Gorica, ki je posodila posebno muljno črpalko s kapaciteto črpanja 15.000 litrov na minuto. Veliko manjših poplav je bilo po vaseh in v mestu, kjer je zaradi slabega odvodnjavanja zalilo celo IV. prekomorsko. Kot smo v takih razmerah že vajeni je zalilo podvoze pod avtocesto, Vipava se je razlila prek makadamske ceste od Uhanj naprej … Na območju Lokavca se je sprožilo tudi več usadov in manjših zemeljskih plazov. Plaz Slano blato pa je na srečo zelo stabilno prenesel vodno ujmo, kar gre pripisati dobremu odvodnjavanju, ki se v zadnjih letih intenzivno ureja.

Batuje, zalita industrijska hala. Ponovno je bilo vpoklicanih veliko reševalnih služb. V intervencijah pod vodstvom Štaba Civilne zaščite Občine Ajdovščina so sodelovali Gasilsko reševalni center Ajdovščina, Gasilska zveza Ajdovščina in PGD-ji Ajdovščina, Selo, Col, Šmarje. Aktivirana je bila tudi Gasilska zveza Vipava, ki je z vsemi svojimi prostovoljnimi gasilskimi društvi že drugi petek zapored hitela na pomoč v Ajdovščino. Na terenu so bili delavci ajdovske Komunalno stanovanjske družbe, taborniki in jamarji so polnili vreče s peskom, nujno opremo je posodila URSZR Nova Gorica, hvala pa tudi vsem prostovoljcem posameznikom.

Petkove vremenske napovedi so kazale na ponovno hudo deževje prek konca tedna, pa se na srečo niso uresničile. Hvala vsem reševalnim službam za pomoč in držimo pesti, da bo petek, ki je pred nami, minil mirno.