Festival moškega petja v soboto v Ajdovščini

datum: 30.09.2020
kategorija: Novice

Vabilo: Festival moškega petja v Ajdovščini, sobota, 3. oktober 2020.

Moški pevski zbor Srečko Kosovel prireja v soboto, 3. oktobra, 6. mednarodni festival moškega zborovskega petja, ki bi moral biti že maja. Dosedanje izvedbe festivala so bile sicer dvodnevne (v Vipavskem Križu in v cerkvi v Logu), tokrat pa se s štirimi sodelujočimi zbori seli v Ajdovščino.

Nastopajoči na festivalu moškega petja Predvideno prizorišče na Lavričevem trgu bi pod strogimi protikoronskimi pogoji sicer omogočalo prisotnost občinstva, vendar pa je slaba vremenska napoved za soboto festivalski eksperiment prestavila v Dvorano prve slovenske vlade (brez občinstva). Festival bo ljubiteljem zborovskega petja dostopen v neposrednem prenosu na spletu.

Pandemija je še posebej zarezala v zborovsko ustvarjanje, praktično vsa tekmovanja, festivali, koncerti so odpadli, mnogi sestavi še celo vadili niso (skupaj). Zato se je bati osipa pevcev in celo zborov. Prav o tem, kako preseči krizne čase, se bodo na uvodu festivala pogovarjali predstavniki štirih sodelujočih zborov. Posvet na temo 'Covid in petje' bo v Dvorani prve slovenske vlade ob 16.30, usmerjal pa ga bo Marko Gregorc.

Pevski del festivala bodo ob 18. uri odprli domači pevci, ki bodo pod vodstvom Andreja Makorja odpeli kratek, toda glasbeno pester program. Med drugim bodo prvič izvedli skladbo 'Nazaj pa jih ni' Andreja Missona (spomnimo, Misson je za kosovelovce zložil obsežno kantato 'Primorska' ob 70. letnici zbora). Tokrat je Misson uglasbil besedilo narodnega junaka, borca za severno mejo in pesnika Rudolfa Maistra. Prvič bodo kosovolevci javno zapeli še priredbo madžarske ljudske 'Spominčice', ki jo imamo sicer v ušesih po zaslugi uspešnice Vlada Kreslina.

Nato bo zapela Fantovska vokalna skupina Ivana Cankarja z Vrhnike, ki jo vodi je Tom Varl. Sestavljajo jo dijaki in študenti Konservatorija za glasbo oziroma Akademije za glasbo v Ljubljani. Prepevajo predvsem slovenske skladbe, saj menijo, da je slovenska glasbena zapuščina zares bogata, zato jo je treba razdajati med ljudi. V naboru imajo tudi skladbo 'Nevesta le jemlji slovo', pod katero se je podpisal Andrej Makor, dirigent kosovelovcev in umetniški vodja festivala.

Mednarodno udeležbo bosta festivalu primaknila dva zamejska sestava. Kvintet Donet prihaja iz Podjune na avstrijskem Koroškem, ki se je lani novembra prvič udeležil slovenskega Regijskega tekmovanja odraslih pevskih skupin v regiji 'Od Celja do Koroške' in prejel zlato priznanje ter priznanje za najboljšo malo vokalno skupino. Pevcem je še posebej pri srcu slovenska narodna pesem in tudi ko niso na odru, radi zapojejo in tako gojijo bogato slovensko pevsko izročilo. Tudi Korošci bodo postregli z uspešnicami iz železnega repertoarja moških zborov, s poudarkom na bogato koroško izročilo. Kvintet vodi Helena Buhvald.

Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice je zamejska zborovska piramida, ki deluje na področju otroškega, mladinskega in mešanega mladinskega zbora. Fantovska skupina predstavlja moško sekcijo zbora in je zrasla iz želje po poustvarjanju fantovske oz. moške zborovske literature. Sicer je Mešani mladinski zbor pod vodstvom Davida Bandlja nazadnje na prestižnem tekmovanju v Arezzu prejel eno prvo, eno drugo in še eno posebno nagrado ter si priboril nastop na zaključnem Grand prixu.

Neposredni prenos festivala bo potekal na fb profilih festivala in ajdovskega zbora:

https://www.facebook.com/MednarodniFestivalMoskegaPetja/ https://www.facebook.com/pg/mopzsreckokosovel/posts/?ref=page_internal