Nagrada za prenovo Kastre

datum: 20.10.2020
kategorija: Novice

Na prenovljenem Lavričevem trgu že plapola ajdovska zastava.

Projekt ureditve Kastre v Ajdovščini je na 22. Salonu arhitekture v Novem Sadu prejel nagrado v kategoriji Urbani prostor. Salon je letos potekal prek spleta, od 10. do 17. oktobra, in na ogled ponudil kar 236 projektov iz sedmih držav.

Društvo arhitektov Novi Sad prav letos obeležuje že 60. obletnico. Letošnji 22. Salon arhitekture Novi Sad, ki je namenjen predstavitvi novosti na področju arhitekture, interierja in urbanizma v regiji, je pa tudi tekmovalnega značaja, pa je v luči aktualne zdravstvene situacije potekal prek spleta. Kljub temu je bila udeležba odlična. Prijavljenih in predstavljenih je bilo kar 236 projektov iz Srbije, Hrvaške, BiH, Črne Gore, Slovenije, Madžarske in Romunije. Projekte je ocenjevala mednarodna žirija. Poleg gran prix-a – velike nagrade salona, so nagrade in priznanja podelili v treh kategorijah – arhitektura, interier in urbani prostor.

V kategoriji urbani prostor je edino nagrado prejel projekt ureditve Kastre v Ajdovščini. Žirija je še posebej izpostavila visoko kakovost nagrajenega dela: »Projekt prenove osrednjega trga na zelo prepričljiv način prispeva k spoštovanju in vzpostavljanju identitete kraja kot najvišje vrednote pri vsakem posegu v prostor, katerega korenine segajo tako daleč v preteklost.« Pohvaljena je uporaba lokalnega kamenja ter tlakovanje v rimskem slogu, kar je dodatni poudarek identitete in zgodovinskih korenin kraja, hkrati pa je končni izdelek tudi estetsko dovršen: »Ni pretiranih potez, vse je narejeno z mero okusa in z namenom ustvariti različne manjše ambientalne enote, ki ponujajo možnost za najrazličnejše aktivnosti obiskovalcev trga.« Čestitke avtorjem – ekipi arhitekturnega biroja Ravnikar – Potokar.

Na placu že plapola ajdovska zastava, v kratkem bo v bližino droga nameščena maketa Kastre, pod vse tri latnike pa lične kamnite klopi. Že sedaj živahen Lavričev trg bo tako še bolj privlačen za obiskovalce.