Poziv štaba Civilne zaščite: Nosimo masko!

datum: 22.10.2020
kategorija: Koronavirus

Maske so obvezne tudi zunaj. Nadzor že izvajajo pristojni organi.

Dosledno izvajanje vseh samozaščitnih ukrepov je v dneh, ko se okužba s koronavirusom vse bolj širi, ključno. Zato pristojne službe pozivajo k doslednem upoštevanju vseh ukrepov, s katerim ščitimo sebe in druge. Z včerajšnjim dnem je obvezna nošnja maske tudi zunaj na odprtih javnih mestih.

Glede na vse več okužb na našem območju in vse slabše epidemiološke slike v državi so ukrepi nujni. V naši maskaobčini je zaznanih že 75 aktivnih primerov okužb. Odgovorno in samozaščitno ravnanje je tisto, ki nas bo pripeljalo do uspešne zajezitve virusa. Le z doslednim upoštevanjem ukrepov bomo zaščitili sebe in obvarovali najranljivejše skupine.

Pravilna nošnja zaščitne maske je ena izmed ključnih ukrepov, s katerim lahko zaustavimo širjenje okužbe in ohranimo zdravo skupnost.  Z zaščito ustno-nosnega predela preprečimo prehajanje mikrobov in tako tudi v primeru, da smo asimptomatski zaustavimo širjenje virusa na druge ljudi. Seveda so maske učinkovita zaščita tedaj, ko jih znati uporabljati pravilno – namestiti in odstraniti si jih moramo s čistimi rokami in jih v primeru vlažnosti zamenjati …Masko pa nositi tako, da v celoti pokriva ustno-nosni predel. Če bomo maske dosledno nosili vsi, se bo zmanjšala koncentracija virusov tako na površinah in v zraku.

Pristojni organi bodo v teh dneh izvajali nadzor nad upoštevanjem ukrepov in bodo v primeru neupoštevanja ukrepov tudi ustrezno ukrepali.

Bodimo odgovorni do sebe in skupnosti ter upoštevajmo vladne ukrepe – nosimo maske, razkužujmo roke in pazimo na varno razdaljo. Le skupaj nam bo v boju s koronavirusom uspelo.