Občina Ajdovščina nosilka izzivov na področju prilagajanja na podnebne spremembe

datum: 02.12.2020
kategorija: Novice

Center odličnosti nizkoogljične tehnologije je Občino Ajdovščino prepoznal kot vodilno na področju prilagajanja na podnebne spremembe in jo kot nosilko izzivov, skupaj s podjetjem Mlinotest, povabil na dogodek Youth Climathon Slovenija 2020, na katerem je sodelovalo več kot 50 učencev in dijakov iz 11 šol. Razpravljali so o reševanju podnebnih izzivov.

Podnebna problematika je vse bolj pereča. O tem, kako jo približati posameznikom, je pretekli teden potekal spletni dogodek, na katerem je sodelovalo 53 učencev in dijakov. Iskali so rešitve, kako se soočiti s podnebnimi podnebneizzivi. Mladi so se izkazali z zelo domiselnimi predlogi. Zmagovalna rešitev je bil denimo predlog, kako iz odpadnega plesnivega kruha narediti lepilo, predlagali pa so tudi fontano, postavljeno v parku v Vipavski dolini, iz katere bi pritekel sok. Pri izzivu je sodelovalo tudi podjetje Mlinotest, ki bo najbolj inovativnim pobudnikom podarilo štipendijo pri njihovem študiju. Med nosilci izziva je bila izbrana tudi Občina Ajdovščina, ki bo najboljše pobude na temo podnebnih sprememb podprla pri možnosti nadaljnjega razvijanja. Občino so k sodelovanju povabili, ker jo prepoznavajo kot vodilno občino na področju prilagajanja na podnebne spremembe, saj je ena izmed prvih občin v Sloveniji, ki je sistemsko pristopila k reševanju te problematike. Z raznolikimi področji delovanja uspešno zasleduje strategijo prilagajanja na podnebne spremembe, ki jo je napisala kot prva občina v državi. V njej je predvidenih več rešitev ohranjanja in varovanja okolja, ena izmed njih je denimo gradnja protivetrnih zaščit z namenom zaščite zemlje pred burjo in tako vzpostavitve večjega kljubovanja podnebnim spremembam. Velik doprinos k uspešnem prilagajanju na podnebne spremembe predstavlja tudi razvit sistem SPON – za podporo pri odločanju za namakanje, ki se ga je razvilo skupaj z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani. Načrtno se pristopa k gradnji namakalnega sistema, vlaga pa se tudi v trajnostno mobilnost, intenzivno pa pristopa k energetski sanaciji pri prenovi objektov.

Srečanje je prineslo vzpodbudne rezultate. Janez Furlan vodja Oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve ugotavlja, da se mladostniki zavedajo problematike podnebnih sprememb in z inovativnostjo pristopajo k reševanju izzivov, ki bodo v prihodnje zagotovo prinesli učinke, osnovane na osveščenosti  in prilagodljivosti z namenom varovanja in ohranjanja okolja.