Več kot 100 tisoč evrov za izposojevalnice e-koles

datum: 14.12.2020
kategorija: Novice

Električno kolo si bo mogoče izposoditi ali ga napolniti v izposojevalnicah v Skriljah, Vipavskem Križu in v Palah v Ajdovščini.

Občina Ajdovščina je v sklopu projekta LAS Vipavska dolina pridobila sredstva za postavitev treh izposojevalnic električnih koles. Predvidena so na treh lokacijah – v Vipavskem Križu, Skriljah in v Palah. Projekt spodbuja trajnostno mobilnost in nadgrajuje kolesarske povezave po Vipavski dolini.

Projekt vzpostavitve treh izposojevalnic električnih koles se bo odvil v sklopu povezovanja več Lokalnih akcijskih skupin iz vse države. Na razpis Ministrstva za kmetijstvo se je za sofinanciranje aktivnosti, namenjenih spodbujanju trajnostne mobilnosti in povečanju aktivnosti na področju kolesarstva, prijavila tudi Občina Ajdovščina kot vodilni partner LAS Vipavska dolina. Projekt predvideva vzpostavitev kolesarske verige, ki povezuje mesto s podeželjem. Zajema postavitev treh izposojevalnic koles in vključuje v vsaki tudi 3 električna kolesa, ki bodo na voljo uporabnikom. Izposojevalnice koles bodo postavljene v Vipavskem Križu, v Skriljah ob podružnični osnovni šoli ter v Palah, poleg Mladinskega kulturnega centra Hiša mladih. Celotna vrednost projekta znaša okrog 110.000 evrov, od tega je več kot 80 % sofinanciranega iz razpisa LAS, preostala sredstva pa bo bosta zagotovili Občina Ajdovščina in Regijska razvojna agencija ROD. Postavitev je pričakovana v drugi polovici prihodnjega leta. Občina Ajdovščina bo s tem projektom zasledovala ukrepe trajnostne mobilnosti, ki jih uresničuje tudi z gradnjo kolesarskih povezav po mestu – osrednja os bo v mestu dokončana v prihodnjem letu, nanjo pa se bodo v prihodnje navezovale daljinske povezave proti Vipavi, Lokavcu in Vipavskim gričem.