Ob sredstvih pomembna tudi mreža partnerjev

datum: 05.01.2021
kategorija: Novice

Z evropskimi sredstvi urejena pot na Brje in poplavljeno območje ob reki Reki.

Občina Ajdovščina je bila v minulih letih nadvse uspešna pri črpanju evropskega denarja. V obdobju 2013–2020 se je našo skupnost oplemenitilo z 10 milijoni na več področjih: komunalno opremljanje poslovnih con, infrastrukturne izboljšave na podeželju in v mestu, učinkovito ravnanje ob naravnih in drugih nesrečah, posebna skrb je namenjena tudi ohranjanju naravnih habitatov. Za novo leto pa so že pripravljeni novi načrti – Občini je v decembru uspelo pridobiti vsa potrebna dovoljenja za pomemben projekt, pri izvedbi pa računa na evropsko pomoč – gre za gradnjo povezovalnega vodooskrbnega sistema Hubelj – Skuk.

Občina Ajdovščina načrtno gradi mreže povezovanja in v posamezne evropske projekte vstopa (tudi) zaradi vzpostavljanja partnerskih povezav, ki prinašajo možnosti nadaljnjega sodelovanja tudi po končanem projektu. Velik uspeh predstavlja denimo v letu 2020 pridobljen norveški projekt, s katerim se partnersko mrežo širi v Skandinavijo. Trenutno se evropska sredstva črpa na 7 projektih, na katerih je zaposlenih 5 koordinatoric. Zagotovo je vključevanje v evropske projekte odlična priložnost tako za pridobivanje sredstev kot tudi za odstiranje raznolikih pogledov, obenem pa je to tudi priložnost za zaposlovanje posameznikov, ki si s projekti krepijo delovne izkušnje. Doslej je bilo s 30 projekti pridobljenih 10 milijonov evrov, ki so bili porabljeni na raznolikih področjih. Z evropskim denarjem se je izboljšalo stanje ogroženih vrst in habitatnih tipov ob rekah, nedavno pa uredilo poplavno območje ob reki Vipavi. Slednje je prineslo tudi ureditev ceste na Brje, kar je razveselilo tako domačine kot obiskovalce. Vseskozi se je evropski denar vlagalo v zeleno infrastrukturo in prilagajanje podnebnim spremembam, denimo s poskusno zasaditvijo protivetrnih pasov. Prav z učinkovitimi učinki pilotnega projekta se je doseglo, da se bodo pasovi po Vipavski dolini v prihodnjih letih ponovno zasadili. Posebno podporo s porabljanjem evropskih sredstev se namenja razvoju kmetijstva, pa tudi zaščiti naravnega okolja in pripravljanju strategij za učinkovitejše ravnanje ob primeru naravnih nesreč. Prav na slednjem področju se trenutna izvaja pet projektov, dva neposredno iz Bruslja, trije pa so plod čezmejnega in transnacionalnega sodelovanja. Posebno skrb se namenja tudi obujanju domačih obrti, pa tudi trajnostni mobilnosti. V polnem teku je gradnja kolesarke skozi mesto, za katero je pridobljenih milijon evrov, več kot 100 tisoč evrov evropskega denarja pa bo investiranega v kolesarska postajališča za izposojo električnih koles. Evropska sredstva bodo pripomogla tudi h gradnji kolesarske steze proti Lokavcu.

V prihodnje si Občina Ajdovščina nadeja izpeljave še več projektov, ki bodo njene danosti povezovali z drugimi območji, ob tem pa prinesli v Vipavsko dolino znaten delež sofinanciranja načrtovanih investicij. V decembru je Občina uspela pridobiti vsa dovoljenja, ki jih potrebuje za velik projekt, pri izvedbi pa pričakuje pomoč Evropske Unije. Janez Furlan, vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve, napoveduje projekt, ki bo iz evropskih sredstev sofinanciran v vrednosti več kot 3 milijone evrov. »Obeta se gradnja povezovalnega vodooskrbnega sistema Hubelj – Skuk, ki bo veliko prispevala k dvigu kvalitete prebivalcev s pitno vodo. Vrednost celotne investicije je ocenjena na 5,2 milijona evrov, skoraj 3,5 milijona pa bo pridobljenih s strani Evropske unije.«