Na okrogli mizi o digitalizaciji

datum: 07.01.2021
kategorija: Novice

Inštitut za digitalizacijo IPM je na spletu priredil okroglo mizo z naslovom ''Izzivi digitalizacije slovenskih občin 2021''. Gost je bil tudi župan Tadej Beočanin, ki je predstavil smernice občine Ajdovščina za vzpostavitev enovite platforme, ki bi občankam in občanom olajšala dostopnost do javnih storitev. Sogovorniki so izpostavili, da je pomemben celovit razvoj, s poudarkom na podeželju ter pridobitvi digitalnih kompetenc prebivalstva na sploh.

Na okrogli mizi so poleg treh županov sodelovali tudi evropski poslanec Franc Bogovič, Jurij Dolžan z Ministrstva za javno upravo in pa Emilija Stojmenova, vodja 4PDIH. Beseda je tekla predvsem o izzivih, s katerimi se občine srečujejo pri vzpostavitvi pametnih mest. Prav aktualna kriza, povezana s covid-19, je potrebo po digitalizaciji še povečala, saj se večina javnega servisa in privatnih aktivnosti izvaja preko digitalnih orodij. Župan Tadej Beočanin je izpostavil, da se je Občina Ajdovščina že pred časom strateško lotila tega področja, s ciljem, da pripravi nabor aktivnosti, ki bi jih združili v enovito platformo z namenom dostopnosti in večje učinkovitosti. »Digitalizacijo prepoznavam kot orodje, ki nam marsikaj olajša, bodisi časovno bodisi stroškovno, zato bomo v letu 2021 stremeli k vzpostavitvi čim več korakov, ki peljejo do cilja – pametne občine.« Občina Ajdovščina namreč koordinira pripravo konzorcija občin, s katerim se bo prijavljala na razpis Ministrstva za javno upravo. Cilj je, da s čim večjim medsebojnih povezovanjem iztržimo čim večji delež sredstev. Pogovori o rešitvah s področja pametnih skupnosti potekajo z več kot 20 lokalnimi skupnosti. Na voljo bo do 3 milijone evrov sredstev za posamezne projekte, z večjim povezovanjem bo mogoče pridobiti več sredstev. 

Občina Ajdovščina je z vzpostavitvijo sodobnega omrežja za ugotavljanje škodljivcev in pa sistemom preciznega namakanja že postavila temelje v smeri digitalizacije. O primeru dobre prakse priča tudi projekt virtualne tržnice, ki je bila nadgrajena v spletišče za pomoč tako kupcev kot pridelovalcem.  Z jutrišnjim dnem si lahko obetamo še eno srečanje, ki bo odstiralo izzive vzpostavitve pametnega mesta v organizaciji Skupnosti občin Slovenije. Primere dobre prakse in težnje nadaljnjih smernic bo predstavil vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve, Janez Furlan.

Celotno okroglo mizo si lahko ogledate na tej povezavi.