V Gaberjah bo urejen športni park

datum: 15.01.2021
kategorija: Novice

Takoj po novem letu je v Gaberjah potekal sestanek, na katerem je bila krajanom predstavljena idejna zasnova športnega parka. Krajani so podali svoje predloge, ki se jih bo poskušalo v kar največji meri vnesti v projekt.

Igrišče za Martinovim hramom v Gaberjah je premajhno za igranje nogometa, poleg tega je umeščeno sredi vasi in vsako večerno druženje je hitro moteče za okoliške prebivalce. Zato je prostor za nov športni park lociran na vhodu v vas, dovolj daleč od strnjenega naselja, da igra in druženje ne bosta moteča, hkrati pa v neposredni bližini vasi. Lani so bila pridobljena vsa potrebna soglasja in dovoljenja za umestitev športnega parka v Gaberjah. Nato pa je arhitektka Tina Lipovž iz biroja Pika Plus izdelala projekt. Igrišče se bo raztezalo na okoli 4.500 m² površine, ki jo bo najprej potrebno zravnati, nato napeljati vodo, elektriko in telekomunikacije. Ob večnamenskem igrišču (košarka, odbojka, mali nogomet) bo zgrajen servisni objekt z garderobami, sanitarijami, tuši in manjšo kuhinjo. Objekt bo imel lastno majhno čistilno napravo. Ob igrišču bo urejeno manjše parkirišče, z odvečno zemljo od izkopa pa se bo izravnalo območje ob spodnjem delu poti, kjer bo urejen prostor za piknik, poleg njega pa bodo nameščena tudi igrala za manjše otroško igrišče. Celotno območje novega športnega parka, vključno z objektom, bo dostopno tudi gibalno oviranim. 

Krajani so si načrt dodobra ogledali, krajevna skupnost pa je zbrala mnenja in jih na prvem usklajevalnem sestanku, ki je nadvse konstruktivno potekal v začetku januarja, predstavila sodelavcu Občine Ajdovščina, ki bo v celoti izpeljala naložbo, in projektantki Tini Lipovž. Med drugim si krajani želijo nekoliko večje večnamensko igrišče, locirano bliže poti ter tako krajšo dostopno pot za invalide. Med predlogi so tudi postavitev manjšega odra za prireditve, ureditev manjšega skladišča za rekvizite in pomožno opremo, razsvetljava območja s kombinirano solarno energijo in drugi. Ideje, želje in predloge se bo poskušalo v kar največji meri vključiti v projekt, nato pa bo sledila izdelava projektne dokumentacije in pridobivanje gradbenega dovoljenja.