Colski časnik tudi na spletu

datum: 16.01.2021
kategorija: Novice

33. številka Colskega časnika

Vsakega decembra, vse od leta 1988, izhaja Colski časnik ter krajankam in krajanom Cola predstavi minulo colsko leto. Izdajatelj časnika je Društvo Trillek. Predzadnji dan lanskega decembra je tako luč sveta ugledala že 33. številka, ki naznanja tudi, da je celotni arhiv časopisov digitaliziran in dosegljiv na spletu.

Colski časnik je mnogo več kot le informativno gradivo za krajane. Vsaka številka je posebna dragocenost, saj so časopisne strani polne vsakovrstnih zanimivosti. Piše o ljudeh – tistih, ki so si Col izbrali za svoj novi dom, ali tistih, ki so se s Cola raztepli po vsem svetu, predstavlja domačine in njihove posebnosti, oživlja stare običaje, odkriva stare zgodbe, piše o športu in prireditvah, beleži uspehe, napredek in razvoj ... Skratka – Colski časnik je zelo pomembno arhivsko gradivo, bogato tako po vsebini kot po teži, saj je vsaka številka kar zajeten sveženj. Prvi in zadnji urednik časnika je Sandi Škvarč, ki ga je urejal od prve do trinajste številke, ki je izšla leta 2000, nato pa ponovno od leta 2016 do danes, v tem zadnjem obdobju je časopis v celoti v barvah, natisnjen na bolj kakovosten papir. Vsebino bogati tudi pester nabor avtorjev, veliko je domačinov, v zadnjih letih pa prispevki prihajajo od vsepovsod. Tako kot se je vsebina tudi geografsko širila mimo meja krajevne skupnosti Col in beleži zgodbe iz vseh krajev s colsko poštno številko. 

Colski časnik je mnogo več kot le informativno gradivo za krajane. Aktualna 33. številka v rubriki Colske korenine predstavlja rojaka, škofa Jurija Bizjaka, ob 20. obletnici škofovskega posvečenja. Col sta si za svoj novi dom izbrali družini iz Zasavja in iz Finske. Ste vedeli, da so na Colu nekdaj kuhali apno? V Utripu kraja lahko beremo različne zanimivosti: objavljen je intervju z Anjo Rijavec, ki si je zgradila uspešno kariero na področju zabave in umetnosti, opisan je potok Bela in slikovita pokrajina skozi katero teče, z zanimivimi namigi za »korona sprehode«, na Colu se ponovno in zelo uspešno »kuha šnopc«, lani so colski gasilci izgubili predanega člana operativne ekipe in prijatelja, predstavljene so letne aktivnosti Društva Trillek, pa prireditve in dogodki v lanskem letu in še mnogo več, tudi o koronavirusu in »korona-času«.

Društvo Trillek je stroške za pripravo in natis Colskega časnika (avtorji prispevke pišejo brezplačno) nabralo iz več virov, tudi s prodajo časnika, ki je »šel za med« na znameniti tradicionalni novoletni proslavi. Lani je proslavo odnesla koronakriza, tako da je časopis še vedno na voljo, za 5 evrov ga lahko kupite v trgovini na Colu. Po novem pa ga bomo z veseljem listali tudi na spletu. Goriška knjižnica se je namreč v okviru projekta Ministrstva za kulturo odločila za digitalizacijo celotnega arhiva Colskega časnika, ki je zdaj dostopen v Digitalni knjižnici Slovenije. Prelistajte Colski časnik