V Ajdovščini se okužbe še ne umirjajo

datum: 21.01.2021
kategorija: Koronavirus

Medtem ko je vlada odločila, da bo s prihodnjim tednom sprostila nekatere ukrepe v devetih regijah, pa se epidemiološka slika na našem območju ne umirja. Včeraj je bilo pri nas odkritih 33, danes 21 novih okužb. Vzpodbudne novice pa prihajajo z Doma starejših občanov, kjer je ozdravelo že več kot 30 stanovalcev.

Vlada RS je včeraj odločala o možnostih sproščanja glede na padec okužb na državni ravni. Večina regij se je tako približala rdeči fazi, v kateri se bodo s prihodnjim tednom odprli vrtci in šole za prvo triado, a z zmanjšanim obsegom razredov. V regijah z boljšo epidemiološko sliko je predvideno tudi odprtje smučišč in nekaterih drugih trgovin. Ukrepi pa ostajajo nespremenjeni v treh regijah, med katerimi je tudi Goriška. Stanje na našem območju še ne vzbuja upanja, saj mora regija za prehod v rdečo fazo znižati 7-dnevno povprečje okužb pod mejo 77, trenutno povprečje  znaša 87,7 procenta.

V Ajdovščini, kjer beležimo v zadnjih dneh visoke številke dnevno okuženih, je 14-dnevna incidenca že več kot 1800 na 100.000 prebivalcev. Štab CZ poziva k omejevanju stikov, upoštevanju vseh ukrepov, med katerim gre še posebej izpostaviti dosledno in pravilno nošnjo maske. V primeru, da ste bili v rizičnem stiku, se odločite za hitro testiranje, v primeru prvih znakov okužbe pa se posvetujte s svojim zdravnikom o nadaljnjih postopkih. Samozaščitno ravnanje in odgovornost vsakega izmed nas sta ključna, če želimo trend naraščanja okužb obrniti navzdol.