Eko ogrevanje za Rdeči križ

datum: 25.01.2021
kategorija: Novice

Toplotna črpalka na objektu Območnega združenja Rdečega križa Ajdovščina

Objekt, v katerem imata prostore Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina in Prostovoljno gasilsko društvo Ajdovščina, je priklopljen na novo toplotno črpalko. Za enako tople prostore kot prej bodo po novem potrošili skoraj dve tretjini manj energije.

S toplotno črpalko se je zamenjalo dotrajano in potratno ogrevalno napravo na kurilno olje. Objekt se je doslej ogreval na neustrezno ogrevalno napravo na lahko kurilno olje, ki je bila zastarela, pa tudi zelo potratna. Občina Ajdovščina, ki si z Območnim združenjem Rdečega križa Ajdovščina deli lastništvo objekta, se je odločila za zamenjavo z ekološko bolj primerno toplotno črpalko, ki za svoje delovanje uporablja od 75 do 80 % obnovljivih virov energije ter en kW elektrike pretvori v tri kW toplotne energije. Vrednost naložbe je bila 9.000 evrov, 20 % nepovratnih sredstev je pridobljenih z Eko sklada.

Prenova ogrevalne naprave z ekološko primernejšo je še en korak na poti do uresničevanja ciljev lokalnega energetskega koncepta, med katerimi sta najpomembnejša učinkovita raba energije in zmanjšanje škodljivih toplogrednih plinov.