Kultura zdravi

datum: 06.02.2021
kategorija: Novice

V ponedeljek, 8. februarja, se bomo poklonili našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu in vsem ostalim slovenskim kulturnim ustvarjalcem. Kulturne ustanove se počasi ponovno odpirajo, od danes naprej lahko ponovno vstopamo tudi v Pilonovo galerijo. 'Kultura zdravi' pa smo naslovili prispevek Občine Ajdovščina k letošnjemu obeleževanju praznika – vabljeni na sprehod v središče mesta na poseben recital – prisluhnite, kultura zdravi!

Letošnji kulturni praznik bo zagotovo drugačen, kot smo ga vajeni, čeprav smo se v zadnjih mesecih pošteno privadili tudi virtualnemu življenju. Zveza kulturnih društev Ajdovščina vabi k spremljanju osrednje proslave v naši občini ob kulturnem prazniku, v ponedeljek, 8. februarja, ob 18. uri, preko spletne strani Lavričeve knjižnice, prenos pa bo mogoče spremljati tudi preko občinske spletne strani. Slavnostni govornik na proslavi bo priznani fotograf Andrej Perko iz Vipavskega Križa.

Tik pred praznikom se odpirajo tudi nekatere kulturne ustanove – Pilonova galerija Ajdovščina je danes že odprta, v ponedeljek med 10. in 16. uro pa bo vstop v galerijo brezplačen – ogledati si bo mogoče tako stalno zbirko Vena Pilona v gornjih nadstropjih, kot tudi trenutno občasno razstvao Lele B. Njatin 'Ker mi nismo le podobe, smo ljudje. 2005-2020'. Na virtualni ogled razstave Bogdan Soban – Igor Zimic pa vabi tudi Lokarjeva galerija Ajdovščina.

Šolarji so minule dni že namenili pogovorom in ustvarjanju na temo kulturnega praznika. Tako so učenke in učenci 8. razreda OŠ Col 'viharili možgane' in iskali asociacije na besedo 'kultura'. Na OŠ Danila Lokarja so v goste povabili priznano domačo umetnico in likovno pedagoginjo Ano Maraž, ki je predstavila svoje delo na področju ilustracije. OŠ Šturje pa vabi na virtualno razstavo France Prešeren – oglejte si jo

Tudi Mladost na burji se je v zadnjih dneh posvečala kulturi. Šolarji so ustvarjali 'kulturo za skupnost'. Vsi njihovi izdelki – likovne umetnine, pesmice in pripovedi, recitacije – bodo združeni v filmček popestrili kulturni praznik – film bo objavljen na facebook strani projekta Mladost na burji

Na poseben način so se Prešernovemu dnevu posvetili v Kulturnemu društvo Vrnivec na Cesti. Natisnili so posebno glasilo z naslovom Spomin na lepe sončne dni, v katerem so se spomnili dveh pomembnih domačih ustvarjalcev – Danila Remškarja in Ivana Mermolje Ičeta. Brošuro najdete na tej povezavi.

Prispevek Občine Ajdovščina k obeleževanju kulturnega praznika pa smo naslovili Kultura zdravi. Tako bo na praznični ponedeljek, 8. februarja, po Lavričevem trgu in njegovi okolici nežno odzvanjala poezija, proza in glasba. Hvala vsem bralcem in pripovedovalcem za odziv. Spoštovane občanke in občani, vas pa na kulturni praznik vabimo na sprehod v mesto, predvsem pa prešerno doživite praznik kulture.