Poslanica župana ob prazniku kulture

datum: 08.02.2021
kategorija: Novice

Spoštovane občanke, spoštovani občani!

Februar je mesec, posvečen kulturi. Navadno smo ga z raznolikimi kulturnimi udejstvovanji plemenitili ves mesec. Vrhunec je praznovanje doseglo z 8. februarjem, dnevom kulture. Letošnje obeleževanje bo drugačno, a pomembnosti praznika kulture, ki ga kot edini narod na svetu obeležujemo v obliki državnega praznika, to ne bo zastrlo. Morda je prav to obdobje priložnost, da opomnimo na stanje kulture v luči nove realnosti. Da poiščemo nove prijeme, nove načine, sveža razmišljanja … Kajti kultura ni le nekaj oprijemljivega, temveč je način življenja, razmišljanja, sporazumevanja … Je skupek vsega, kar nas obdaja.

S kulturnim praznikom izražamo ponos, da nas je kot narod skozi vsa stoletja pomembno sooblikovala prav kultura. Navkljub naši majhnosti  premoremo kulturno bogatost in raznolikost na vsakem koraku. Epidemiološka situacija se je dodobra zažrla tudi v kulturno dogajanje in opeharila marsikateri dogodek, s katerim smo plemenitili kulturni utrip.  A prepričan sem, da bo priložnosti za spletanje kulturnih poti še mnogo. Tisto, kar nas bo tudi v prihodnosti naredilo prebojne in prepoznavne v svetu, so naši kulturni, umetniški, športni in znanstveni dosežki. In prav razvoju teh potencialov bomo v prihodnje utirali poti.  

Na vseh področjih ustvarjalnosti imamo možnost zasledovati odličnost in stopiti iz povprečja. Prav umetniki in kulturni delavci ste vodniki družbe, preko katerih se zrcalijo družbeni izzivi, razpeti med preteklost in bliskovitost sedanjega sveta. Kultura pa se ne zrcali zgolj skozi izvajalce, temveč svojo pot prepleta z dediščino in tradicijo, obenem pa je pomembno vodilo na poti k novemu, drugemu, drugačnemu. Prav sprejemanje drugače mislečih je v današnjem svetu vse večji izziv, prisluhniti in slišati druge pa še dodatna vrlina, ki jo premorejo le redki. Kultura dialoga pa je tisto, k čemur bi morali stremeti na vsakem koraku. Možnost, ki nam jo daje jezik, osnovan s kulturo dialoga, je pot sožitja, strpnosti in skupne poti k rešitvi marsikaterega problema. 

Država, kultura in jezik so neločljiva bit, brez katerih naš narod ne bi mogel nastati, niti obstati. Zato praznujmo kulturni praznik kot nekaj veselega, navdihujočega, prešernega in židanega. Izkoristite mesec kulture ob lepi, poetični besedi, glasbi, umetnini, filmu ali čem drugem, v katerem začutite kulturni navdih. Naj bo praznovanje prešerno! 

Tadej Beočanin, župan