»Živa umetnost je in mora biti svobodna ptica«

datum: 09.02.2021
kategorija: Novice

»Živimo v posebnem, nenormalnem času, ko je umetniška ustvarjalnost ogrožena in omrtvičena …« je svoj nagovor pričel Andrej Perko, slavnostni govornik osrednje proslave ob kulturnem prazniku v občini Ajdovščina, ki je, času primerno, potekala virtualno in razglasila letošnje prejemnike priznanj ZKD Ajdovščina. Čestitke Dori Furlan, Društvu Gora in Petru Avbarju.

 Zveza kulturnih društev Ajdovščina je letošnjo osrednjo proslavo v občini ob kulturnem prazniku priredila virtualno. Kulturni program so oblikovali nadobudni učenci Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina ter člani KUD Javorov hudič, pod režijsko taktirko Petra Avbarja. Slavnostni govornik Andrej Perko iz Vipavskega Križa, ki je, kot sam pravi, likovni ustvarjalec, ki se izraža s fotografijo. Govoril je o pomenu umetnosti za človeka: »Živa umetnost je in mora biti svobodna ptica, njena pota so nepredvidljiva, skrivnostna in nekaterim prav zato tako zelo neprijetna, celo nevarna. Umetniško ustvarjanje je vedno razpeto med številna bistvena eksistencialna  vprašanja človekovega bivanja … Umetnost zato ne more biti lagodna, udobna in ležerna, niti le sproščujoča, razvedrilno-domačijska ali cenena, prostočasna zabava. Je elementarna sla po izražanju od trenutka, ko se je človek začel zavedati sebe, na steno jame prvič naredil odtis svoje roke in naslikal bizone, piskal na koščeno piščal v Starih babah ali se začel izražati z gibom …« Kot bistvo umetniškega izražanja v vsakem času in prostoru Perko izpostavi »kritično, svobodno misel«, pa vizionarstvo, internacionalnost in svetovljanstvo ter neprizanesljivost umetnosti do avtoritet in institucij: »Lahko je groba, včasih neskladna in disonančna, tesnobno pesimistična ali prekipevajoča od radosti, lahko kriči tudi ko šepeta, lahko je strašna ali strašno lepa, presežna, izmuzljivo neukrotljiva, provokativna, pa tudi groteskna in satirična. Vse to je lahko, predvsem pa je vedno refleksija družbe in časa, v kateri se rojeva.« Da ni zgolj cenzura tista, ki zavira ustvarjalnost, pač pa danes o potrebnosti ali odvečnosti kulturne dejavnosti odloča predvsem kapital, opozarja slavnostni govornik: »Zakaj bi prepovedali kaj nevšečnega ali nezaželenega, dovolj je, da postane družba do kulture brezbrižna …« Hkrati pa Andrej Perko poudarja, da so nas na zemljevid Evrope postavili kulturniki, kot so Prešeren, Cankar, Kosovel, Šalamun, Pahor, pa Plečnik, Mušič, Laibach … V zaključku pa se dotakne tudi slovenske himne in njenega pomembnega sporočila, ki poziva k strpnosti, prijateljstvu, razumevanju, želji po svobodi vseh, spravi in večji enakosti: »Mislim, da bi se vsak od nas, posebej pa naši izvoljeni predstavniki in voditelji morali večkrat in globlje zavedati njenega sporočila

Zveza kulturnih društev Ajdovščina je v sklopu proslave razglasila letošnje prejemnike priznanj za izjemne dosežke. To so Dora Furlan, Društvo Gora in Peter Avbar. Priznanja jim bodo izročena v času, ko se bomo ponovno lahko družili, na javni prireditvi na Lavričevem trgu.

Dora Furlan Dora Furlan, dolgoletna predsednica in še vedno aktivna članica društva MOST, priznanje prejme za dolgoletno uspešno spodbujanje k amaterskemu ustvarjanju na številnih področjih kulturnega delovanja starejših v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje ter za organizacijsko delo na področju kulture in medkulturno sodelovanje v Sloveniji in izven nje.

Društvo Gora letos obeležuje 25 letnico, priznanje pa prejme za SKUPINAizjemen prispevek pri prenosu kulturne dediščine planote Gora na nove rodove, v skupno narodno zavest ter v skupno evropsko dediščino, za spodbujanje kulturne ustvarjalnosti domačinov  in povezovalno delo na področju kulture.

Peter Avbar Peter Avbar je osebnost, ki je neobhodno povezan z aktualnim kulturnim dogajanjem in razvojem gledališke ustvarjalnosti v občini na vseh nivojih, priznanje pa prejme za izjemen doprinos k trajnemu bogatenju kulturnega utripa, odmevno in inovativno delo na področju gledališča in odrskih postavitev ter za mentorsko delo in prispevek k rasti ustvarjalnosti mladih na področju kulture.