Še hitreje tudi do najbolj branih knjig

datum: 10.02.2021
kategorija: Novice

Sodelavci Lavričeve knjižnice Ajdovščina se v teh dneh spoznavajo z novim in nadvse dobrodošlim "kolegom" - knjižnica je namreč dobila sterilizator LIVA, namenjen razkuževanju knjig. Uporabili ga bodo predvsem za najbolj popularne in iskane knjige.

Pred odpiranjem knjiznice je potrebno pripraviti vse rezervirano in naroceno gradivo. Knjige, revije, studijski clanki cakajo na prevzem. Fito: lkaSterilizator je knjižnici nabavila Občina Ajdovščina, v sklopu ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, zanj je odštela dobrih 6.000 evrov. Prvenstveno je namenjen razkuževanju knjig, uporaben pa bo tudi za morebitne druge potrebe civilne zaščite, z njim je mogoče razkuževati različne predmete – medicinsko opremo, zaščitne pripomočke, instrumente … Tudi v knjižnici se v njem lahko razkužujejo predmeti, preko katerih med delom prihaja do prenosa virusa, kot na primer telefoni, slušalke, tipkovnice, očala in podobno. Enak sterilizator je že testiran, prvi so ga namreč preizkusili v NUK-u, kjer ga s pridom uporabljajo.

Naprava deluje tako, da zračni tok razpira liste in z UV žarki sterilizira tudi notranje strani knjige. Hkrati je mogoče razkuževati 6 knjig, običajni čas sterilizacije za ta namen je 60 sekund. No, prav vseh vrnjenih knjig v Lavričevi knjižnici z novo napravo ne bo moč razkužiti, saj jih je preveč, ob ponedeljkih na primer zaposleni iz karantene na police običajno preložijo preko 1.300 knjig. Predvsem bodo prve na vrsti za razkuževanje knjige z najdaljšimi čakalnimi vrstami.

Epidemiološka slika se sicer iz dneva v dan izboljšuje, tudi knjižnica počasi odpira doslej priprta vrata. Poudariti velja, da so knjižnice ves čas trajanja epidemije skrbele za naše dobro duševno zdravje, tudi v času »zaprtih vrat«, ko je izposoja knjig nemoteno tekla pred vrati. Gradivo je še vedno treba naročati naprej, vendar lahko vstopamo in dostopamo do izposojnih pultov, odpirajo pa se tudi podružnice v Dobravljah, Podnanosu in Vipavi – kliknite za več informacij.