21. februar, mednarodni dan materinščine

datum: 21.02.2021
kategorija: Novice

Vse od leta 1999 21. februarja obeležujemo mednarodni dan materinščine. Unesco je s tem želel javnost opomniti na spoštovanje lastnega in hkrati drugih maternih jezikov po svetu. Skrbno negovanje in razvijanje svojega jezika je temelj za njegov obstoj, zato je prav, da si na današnji dan vzamemo čas za razmislek o pomenu jezika, njegovega izražanja in ohranjanja.

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) z mednarodnim dnevom maternega jezika opozarja na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne raznolikosti po svetu. Z njihovo pomočjo skušamo ohraniti razlike v kulturah in jezikih, ki spodbujajo strpnost in spoštovanje drugih.

Pestrost slovenskega jezika je hkrati naša posebnost, pa tudi prednost. Naš jezik je bogat, premore kar nekaj izvirnosti in je prav zato edinstven in unikaten. Je edini jezik Evropske unije, ki pozna dvojino, ima največ narečij in narečnih skupin glede na število prebivalstva. Materinščina ali materni jezik je tisti jezik, ki se ga prvega naučimo ter v njem najlažje doživljamo, razumemo, čustvujemo in razmišljamo. Po svetu je mnogo jezikov in prav vsak jezik šteje in prispeva h gradnji miru in razvoju družbe ter posameznika. Sprejemati moramo tudi njegov razvoj, saj je jezik spremenljiva tvorba, ki se nenehno razvija in pridobiva vse več novih izrazov, besed, načinov komuniciranja. Naj bo danes dan, posvečen, jeziku: preberimo kakšno dobro knjigo, poezijo, morebiti pa tudi sami kaj napišemo, bodisi misel, pesem, in s tem spoznamo, kakšno veliko moč ima jezik.