Vzpenjamo se po lestvici navzgor

datum: 24.02.2021
kategorija: Novice

Analiza razvitosti občin v okviru ustanove Zlati kamen je pokazala, da je Občina Ajdovščina v primerjavi z lanskim letom napredovala za kar 17 mest in poskočila na 8. mesto med 212 občinami v Sloveniji in s tem prejela zlati ISSO certifikat razvojne odličnosti. Letos smo se prebili v sam vrh občin z najmočnejšim razvojnim položajem v Sloveniji in na prvo mesto v statistični regiji.

Informacijski sistem slovenskih občin oziroma ISSO analiza je kratica za Informacijski sistem slovenskih občin, ki se ga poslužujejo za vrednotenje občin. Indeks ISSO je sestavljen iz večjega števila kazalnikov, ki temeljijo na statističnih, finančnih in gospodarskih podatkih o občinah. Spremlja demografska gibanja, učinkovitost delovanja občine, dinamiko gospodarskega razvoja, stanje na trgu dela in področju izobrazbe, meri pa tudi življenjski standard, stopnjo socialne kohezije in stopnjo okoljske osveščenosti v občini.

Občina Ajdovščina se je letos  uvrstila med občine, ki ponujajo prebivalcem kakovostno raven življenja in jih odlikuje solidna in uravnotežena stopnja doseženega razvoja. Med 212 občinami smo zasedli 8. mesto, kar je za 17 mest boljša uvrstitev, kot smo jo bili deležni lansko leto, ko smo se zavihteli na 25. mesto. Glede na analizo je razvojni adut naše občine gospodarstvo, v tesni zvezi z dinamičnim trgom dela. V zadnjih letih sodi občina Ajdovščina med gospodarsko najmočnejše med 212 občinami. Izvrstno smo uvrščeni na področjih življenjskega standarda in okolja. V lanskem letu je bila naša šibka točka predvsem področje proračunske učinkovitosti, letos smo rezultat nedvomno izboljšali. Celostna analiza nam kaže, da Občina Ajdovščina pri nobenem kazalniku ni uvrščena med zadnjih deset odstotkov, na kar 22 področjih pa prednjačimo v zgornji četrtini.  Zelo dobre uvrstitve dosegamo na treh področjih: vključenosti v območja z zaščito Natura 2000, proizvodnje energije iz obnovljivih virov in obsega »zelenega« proračuna. Nasploh pa nas analiza uvršča med kraje z najboljšo dinamiko nastajanja novih delovnih mest. Ta vzpodbuden trend vpliva tudi na vse boljše vrednosti kazalnikov zaposlenosti.