Zabojniki za odpadno olje na eko-otokih

datum: 03.03.2021
kategorija: Novice

Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina je na več eko-otokov po obeh zgornjevipavskih občinah namestila zabojnike za odpadno olje. Če jih bomo uporabniki pridno polnili, bodo do konca leta namestili še več takih zabojnikov.

Cvrtje je priljubljen način priprave hrane. Kam pa z odrabljenim oljem? To je precej nevaren odpadek, ki ga je prepovedano odvajati v kanalizacijo, greznice, sploh pa ne v naravno okolje, saj je velik organski onesnaževalec. Občani Ajdovščine in Vipave lahko odpadno olje oddamo v zbirni center v Dolgi Poljani ali pa ga odložimo v sklopu akcij zbiranja nevarnih odpadkov. Odslej naprej pa ga lahko odvržemo tudi v posebne zabojnike, ki so poskusno postavljeni na 50 ekoloških otokih. V zabojnike odlagamo odpadno jedilno olje v plastenkah – pred odlaganjem preverite, če so dobro zaprte, da se olje ne bo razlivalo po zabojniku.

 

Če bomo občanke in občani sprejeli novost in polnili zabojnike, bo Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina do konca leta namestila takšne zabojnike tudi na ostale eko-otoke.