Galerije vabijo na obisk

datum: 05.03.2021
kategorija: Novice

V Pilonovi galeriji Ajdovščina se v marcu predstavlja domača avtorica Polona Ličen, ki ustvarja pod psevdonimom Lona Verlich – razstava je še poklon kulturnemu prazniku. V bližnji Lokarjevi galeriji v soboto, 6. marca, odpirajo razstavo z naslovom Ona, posvečeno ženskam. Prihodnji teden pa v Lično hišo prihaja zanimiva razstava grafičnih tehnik.

Razstave v galerijah in muzejih so v teh 'virtualnih' časih ena redkih kulturnih dobrin, ki si jih lahko privoščimo 'v živo'. Seveda brez otvoritvenih slovesnosti in ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Ne glede na masko in distanco od drugih obiskovalcev pa je sprehod skozi prostor, kjer živi kultura in diha umetnost, nadvse zdravilen.

V Pilonovi galeriji so v upanju na vsaj delno omilitev ukrepov zamaknili tradicionalno razstavo domačega avtorja ob kulturnem prazniku v marec. Želje so se uresničile, razstavo Lone Verlich, alias Polone Ličen, z naslovom Hrepenenje Anime si tako do 21. marca lahko ogledamo v živo. Lona je prepoznavna po živahnosti in barvitosti svoji del, tokrat se predstavlja z najnovejšim opusom: »Umetnica v svojih delih ustvarja povezave z nezavednim, kjer v vseh nas tudi tičijo vzroki za težave ali travme iz osebne zgodovine. Lik Lone Verlich se nemo ozira v svoj čustveni in duševni svet, svet sanj in fantazij, ki ga pravzaprav nezavedno obdaja. Lona v svojih delih prikazuje ujetost ženske ustvarjalne duše anime, ki na poti izpolnitve svojih tvornih zamisli trči na številne ovire.«

Lokarjeva - Ona.jpgDruštvo likovnih umetnikov Severne Primorske (DLUSP) pa v soboto, 6. marca, odpira razstavo likovnih del svojih članic z naslovom Ona. »V zgodovini umetnosti je bila ženska razlog za ustvarjanje, navdih, muza ter femme fatale, ki je umetnikom jemala dih. Kljub temu so imele ženske v zgodovini pri dejanskem ustvarjanju umetnosti povsem postransko vlogo,« je v napovedi razstave zapisal predsednik DLUSP Vladimir Bačič. Razstava Ona bo predstavila 14 ustvarjalk, ki vsaka na svoj način skozi svoja dela izpostavlja raznovrstnost ženske ustvarjalnosti.

Že prihodnji teden, 13. marca, pa prihaja nadvse zanimiva razstava tudi v Lično hišo – z različnimi grafičnimi tehnikami se bo predstavil Igor Ravbar, sicer kustos in restavrator v Narodnem muzeju Slovenije.