Letošnji slavljenec je nogomet

datum: 06.03.2021
kategorija: Novice

Sinoči je bila premierno predvajana letošnja slovesnost s podelitvijo priznanj najuspešnejšim ajdovskim športnicam, športnikom in ekipam letu 2020. Letošnji slavljenec je – nogomet, obeležujemo namreč 100-letnico brcanja usnjene žoge v Ajdovščini. Med aktualnimi dosežki kraljujejo rokomet, smučanje, domači športniki pa so se izkazali tudi z mnogimi izvrstnimi dosežki v pestrih športnih panogah.

Razmeram primerno je prireditev potekala virtualno, tako preko spleta, kot preko televizije. V imenu Športne zveze Ajdovščina je spregovoril podpredsednik Matjaž Bajc. Leto 2020 je zaznamovala epidemija, zaradi katere je bilo treba čez noč prilagoditi športne aktivnosti, pohvalil je domača društva. Aktivna pa je bila tudi športna zveza, tako je med drugim v letu 2020 uspešno zaključila s projektom dvojne kariere v športu, letos pa se v sodelovanju z Občino Ajdovščina pripravlja na izdelavo strategije s področja športa. Športnicam in športnikom, ki so v letu, zaznamovanem z epidemijo pokazali ogromno inovativnosti in želje, da se šport nadaljuje, je čestital tudi župan Tadej Beočanin in posebno voščilo namenil nagrajencem, ter poudaril, da smo kot skupnost ponosni na njihove uspehe.

Andreja Slokar, najuspešnejša ajdovska smučarka, ki je s vrhunskimi uspehi v svetovnem pokalu prijetno presenetila, tudi sebe, kot sama pravi. Podelitev je bila zaznamovana s prepletom »starega in novega«, predvsem pa z namenom poudariti kako pomembna sta šport in rekreacija za kakovost življenja vsakega posameznika – ne zgolj zaradi ohranjanja fizične aktivnosti in vitalnosti, pač pa tudi zaradi ohranjanja stikov z aktualnim dogajanjem. Virtualni podeljevalci letošnjih priznanj iz projekta Ponovno aktivni v športu so delili svoje spomine in nasvete.

Športna zveza Ajdovščina je podelila paleto plaket, bronastih plaket, srebrnih plaket, zlati plaketi in statuo za življenjsko delo, ki je šla letos v roke nogometu, ki je že 100 let prisoten v Ajdovščini. Med nagrajenimi športniki velja izpostaviti prejemnico srebrne plakete, smučarko Andrejo Slokar, ki je v letošnji sezoni presenetila z Patrik Leban, rokometaš, član celjske ekipe, ki se bori v evropski ligi prvakov. izvrstnimi uspehi v svetovnem smučarskem pokalu. Zlati plaketi sta tudi letos romali v močne rokometaške roke Ajdovke in Ajdovca, ki zastopata naše barve v dveh najelitnejših slovenskih rokometnih klubih, ki nastopata tudi v evropski ligi prvakov. Maja Svetik je članica ljubljanskega Krima, Patrik Leban, ki je prve korake v svet rokometa naredil na domačem Colu, pa igra pri Celju. Bojan Adžič, predsednik Nogometnega društva Primorje je ob prevzemu statue za življenjsko delo izrazil ponos, da nagrado prevzema v imenu vseh, ki so v preteklosti negovali nogometno tradicijo v Ajdovščini. Zgodovina je polna zanimivih zgodb, velikih imen, ki so se skozi igro ustavljala v Ajdovščini, uspehov … Nogometno društvo bo obletnico obeležilo z biltenom, saj se je skozi čas nabralo veliko bogatega gradiva. Na šaljivo vprašanje voditelja Sandija Škvarča kateri je paradni šport v Ajdovščini, pa je Adžič vseeno daje prednost rokometu, nogomet pa "ni paradni, je pa najstarejši šport, ki se odvija v Ajdovščini.«

Trdo delo, vztrajnost, pa bo tudi cilj dosežen, pa je misel, ki so jo skozi prireditev ponavljali prav vsi športniki in rekreativci – tisti s preteklimi in tisti z aktualnimi uspehi. Čestitke vsem prejemnicam in prejemnikom letošnjih priznanj Športne zveze Ajdovščina.