Mesto, prijazno kolesarjenju

datum: 09.03.2021
kategorija: Novice

Trasa kolesarskih stez skozi mesto Ajdovščina.

Nadaljuje se urejanje kolesarskih stez skozi mesto Ajdovščina – od prvega do zadnjega krožišča. Trenutno se preko javnega razpisa išče najugodnejšega izvajalca, začetek gradnje je predviden še pred poletjem in bo trajal približno leto dni.

Občini je za urejanje kolesarskih stez po mestu na razpisu Eko sklada uspelo pridobiti 666.000 evrov nepovratnega denarja, preostanek bo primaknila iz občinskega proračuna. Urejena bo celostna kolesarska povezava skozi mesto. Izgradnja je razdeljena na odseke.

Odsek 1, od krožišča pod letališčem do krožišča pri pokopališču, bo na obeh straneh ceste dobil površine za pešce in kolesarje, urejena bo javna razsvetljava, območje bo opremljeno s prometno signalizacijo. Odsek 2, od krožišča pri pokopališču do mosta čez Hubelj je skoraj že dokončan, manjka le še dobrih 30 metrov pločnika in kolesarske steze na levi strani cestišča od križišča pri avtobusni postaji proti bencinski črpalki. Občina je odkupila potrebna zemljišča in izgradnja tega odseka se lahko zaključi. Odsek 3 teče od mosta čez Hubelj do križišča pri Snici. Tudi tu bodo z obeh strani ceste urejene površine za kolesarje in pešce, javna razsvetljava in nameščena prometna signalizacija. Hkrati pa bo obnovljena komunalna infrastruktura, ki teče pod cesto – fekalna in meteorna kanalizacija ter vodovod. Nato pa bo celotna voziščna konstrukcija, torej tudi cestišče, preplaščena z novo asfaltno prevleko. V tem sklopu se bo pri piceriji ob Šturskem parku hkrati uredilo še 6 novih parkirnih mest za stanovalce Goriške ulice. Tudi odsek 4, od križišča pri Snici do krožišča pri trgovski hiši na koncu mesta bo, ob izgradnji kolesarske steze in pločnika ter vse ostale potrebne opreme, celostno prenovljen. Obnovljena bo komunalna infrastruktura, na koncu pa bodo vse površine dobile nov asfalt.

Površine za pešce in kolesarje bodo po celotni trasi od cestišča ločene z varovalnim zelenim pasom ter bodo enako široke, kot so že urejene na odseku 2. Trenutno se preko javnega razpisa išče izvajalca, delo na terenu se bo pričelo še pred poletjem, zaključek je predviden v juniju prihodnje leto. Prometnih zapletov ob gradnji ni pričakovati, saj ima mesto lepo urejeno obvoznico, katere namen je prav razbremeniti promet v središču mesta.